Debat

Etisk Handel: Værdikæden er første og vigtigste skridt i nye bæredygtighedskrav

For små og mellemstore virksomheder kan det være svært at gennemskue, hvad der foregår i egen værdikæde, og hvad man som dansk virksomhed på et globalt marked egentlig kan gøre ved det. I Etisk Handel Danmark har vi to anbefalinger: Få styr på værdikæden, og prioriter stærke partnerskaber og leverandørsamarbejde, skriver skriver Nanna Callisen Bang.

Der er mange udfordringer i de globale værdikæder, som danske virksomheder indgår i, og de kræver ofte solid indsigt i det lokale arbejdsmarked og sociale, institutionelle eller kulturelle dynamikker i landet, skriver Nanna Callisen Bang.<br>
Der er mange udfordringer i de globale værdikæder, som danske virksomheder indgår i, og de kræver ofte solid indsigt i det lokale arbejdsmarked og sociale, institutionelle eller kulturelle dynamikker i landet, skriver Nanna Callisen Bang.
Foto: Etisk Handel
Nanna Callisen Bang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Når de største virksomheder fra i år skal til at rapportere efter nye europæiske bæredygtighedsstandarder (ESRS) og forpligtigelserne i Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), vil det kræve et stort dataindsamlingsarbejde. Forpligtelser, som vi i Etisk Handel Danmark allerede nu kan se, også bliver sendt videre til danske og udenlandske små og mellemstore virksomheder, som er underleverandører til de større virksomheder.

For mange især små og mellemstore virksomheder, kan det være en vanskelig opgave at få styr på, hvad der foregår i egen værdikæde, og hvad man som dansk virksomhed på et globalt marked egentlig kan gøre ved det.

I Etisk Handel Danmark har vi to anbefalinger: Få styr på værdikæden, og prioriter stærke partnerskaber og leverandørsamarbejde.

Temadebat

Når EU's CSRD-direktiv træder i kraft fra 2024, skal europæiske virksomheder skrue markant op for deres rapportering om bæredygtighed.

Det sætter Altinget fokus på i en ny temadebat, hvor vi inviterer centrale aktører til at debattere, om kravene bliver en regeljungle eller reel drivkraft for bæredygtig udvikling.

Du kan læse oplægget for debatten her.

Styr på værdikæden

Med EU’s CSRD-direktiv slås det fast, at virksomhedernes ansvarsradius omfatter hele værdikæden – og dermed også aftrykket på mennesker og lokalsamfund i de lande, hvor mange af vores forbrugsvarer produceres.

Et vigtigt første skridt for at kunne rapportere er at kende sin værdikæde og de væsentligste risici og muligheder, der er forbundet med ens virksomhedsaktivitet. Således stiller CSRD krav om en dobbelt væsentlighedsanalyse, der kræver indsigt i værdikæden og systematisk analyse af, hvordan forretningen påvirker mennesker og miljø – og vice versa.

Lad os tage et eksempel på dobbelt væsentlighed: Hvis du lever af at sælge fisk, giver det god mening både at analysere din impact på fiskebestande og på havmiljø, samt risikoen for, at faldende fiskebestande på grund af overfiskeri – eller forebyggende lovgivning – gør det umuligt for dig at fange fisk i fremtiden.

Proaktiv indsats

Der er mange udfordringer i de globale værdikæder, som danske virksomheder indgår i: Skovrydning, som resultat af udvidet produktion af landbrugsvarer som kaffe og soja, børnearbejde i kakaoproduktionen, slaverilignende forhold i minedriften, der sikrer metaller til mobiltelefoner og solceller, samt underbetalte kvinder i produktionen af tøj, frugt og grønt.

Mange af udfordringerne er komplekse og kræver solid indsigt i det lokale arbejdsmarked og sociale, institutionelle eller kulturelle dynamikker i landet.

Både store og små virksomheder står overfor en stor opgave, og der er ingen grund til at sidde alene og rive sig i håret

Nanna Callisen Bang
Direktør, Etisk Handel Danmark

De virksomheder, der starter deres CSRD-rapportering med en grundig, dobbelt væsentlighedsanalyse, der kigger på hele værdikæden og inddrager deres vigtigste interessenter for eksempel via NGO’er og fagbevægelse, vil stå stærkere og nemmere kunne fokusere på de relevante rapporteringskrav og datapunkter.

Og de vil også have gennemført det første skridt i implementeringen af due diligence, som bliver lovpligtigt for de største virksomheder, når CSDDD-direktivet, der blev vedtaget i december 2023, bliver implementeret. For at klæde virksomheder og organisationer på til arbejdet med CSDDD og risikovurdering i værdikæden har Etisk Handel Danmark udgivet en praksisnær online guide, De6skridt, som vi netop har lagt ud open source.

Både store og små virksomheder står overfor en stor opgave, og der er ingen grund til at sidde alene og rive sig i håret. At dele erfaringer og dialog med andre aktører hjælper både virksomheder og organisationer med at ramme det rette ambitionsniveau.

Partnerskaber og leverandørsamarbejde

En styrkelse af samarbejdet med virksomhedens interessenter er centralt i virksomhedens due diligence-processer, det er vigtigt for indsamlingen af kvalificeret bæredygtighedsdata og for den fremtidige forretningsudvikling baseret på bæredygtighed, både for miljø, mennesker og forretning.

To forhold er særligt vigtige i det nu lovpligtige due diligence-direktiv (CSDDD).

For det første forpligtes virksomhederne til at indgå i dialog med og engagere deres interessenter på en meningsfuld måde i due diligence-processen. For det andet slås det fast, at virksomheder, der bliver opmærksomme på negative indvirkninger i forbindelse med deres due diligence, først og fremmest skal engagere sig i at forbedre forholdene.

At afslutte forretningsforbindelser skal være den allersidste udvej, og afslutningen skal i så fald ske på ansvarlig vis og tage højde for indvirkningen på arbejdere og lokalsamfund.

At afslutte forretningsforbindelser skal være den allersidste udvej, og afslutningen skal i så fald ske på ansvarlig vis og tage højde for indvirkningen på arbejdere og lokalsamfund

Nanna Callisen Bang
Direktør, Etisk Handel Danmark

Begge forhold understreger vigtigheden af de tætte samarbejder og partnerskaber på tværs af aktører i og omkring de globale værdikæder.

Vi må løfte i flok

Mange af de udfordringer, der identificeres som en del af den dobbelte væsentlighedsanalyse, som for eksempel børnearbejde, skovrydning eller underbetaling af arbejdere, er komplekse problemer, der findes i virksomheders globale værdikæder, men som sjældent kan isoleres til en enkelt virksomhed.

De er også resultatet af strukturer og udviklingen i et land eller en særlig sektor, og at løse dem kræver derfor en langsigtet indsats på tværs af aktører og leverandører i hele værdikæden.

I Etisk Handel Danmark samarbejder vi om at klæde virksomheder og organisationer på til at løfte opgaven med omstilling til mere ansvarlig handel i globale værdikæder. Det kræver gensidig tillid at indgå i dialog om potentielle negative påvirkninger på mennesker, miljø og klima. Det kræver også nysgerrighed og åbenhed for, at det netop ofte er i fællesskab, at vi kan finde løsninger på udfordringerne.

I Danmark har vi et ansvar for at investere og opbygge de nødvendige kompetencer i samarbejde med partnere og leverandører, fremfor at forlade højrisiko-områder. Den nye, vigtige bæredygtighedsregulering må ikke betyde, at vi efterlader produktionslandene og mindre producenter i det globale syd på perronen. Derimod bør vi stå sammen og understøtte en retfærdig og bæredygtig omstilling af de globale værdikæder, som også Danmark er en del af.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nanna Callisen Bang

Direktør, Etisk Handel Danmark
cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2001)

0:000:00