Q&A med Moderaterne: Det er vigtigt for os at få lavet et stort it-system for hele sundhedssektoren

Moderaternes it-specialist Jørgen Kjøller fokuserer på et fælles it-system i sundhedssektoren og opfølgning af statslige organisationers anbefalinger. 

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Sofie Ewertsen Nissen

Hvad er den vigtigste sag for jer? 

"Digitalisering er ikke rigtig kommet ind under huden på os endnu. Men det, der er vigtigt for os, er at få lavet et stort it-system for hele sundhedssektoren. Da man lavede alle regionerne, var det meningen, at man skulle have det samme it-system. Nu lægger vi vægt på, at man skal have ét it-system, der dækker alle. I stedet for de tre forskellige, der findes i regionerne. Idéen her er egentlig rigtig gammel, men Lars (Lars Løkke Rasmussen, red.) har været nødt til at starte et nyt parti for at få det gennemført."

Det er nogle mennesker, der har beskæftiget sig med det her uden politisk farve, og de siger, at det her er vigtigt, så kan man kun lytte og sige ja.

Jørgem Kjøller

"Det er meget enkelt. Jeg vil ikke opfinde noget nyt. Digitaliseringsstyrelsen har et udvalg, der hedder Digitaliseringsstyrelsens partnerskab, og de har givet nogle anbefalinger i 2021. Ud fra det, mener jeg, at vi skal have styrket Datatilsynet, fordi vi har etableret mange gode løsninger, men vi hører om utrolig mange klager fra brugersiden. Det er ikke brugervenligt eller forståeligt for nogle medborgere. Vi implementerer noget, der ikke er helt færdig. Som for eksempel MitID. Det er jo ikke okay. Digitaliseringsstyrelsens partnerskab opfordrer til nogle politiske handlinger, som vi jo ikke skal sidde overhørig.

Fakta

Mere regulering af de største techvirksomheder? Ja / Nej

Skal færre nationale beslutninger ligge hos Digitaliseringsstyrelsen? Ja/Nej

Digitaliseringsudvalg? Ja/Nej

Minister i IT/Digitalisering? Ja/Nej 

0:000:00