Debat

Kirkeordfører: Rapport om mobning og krænkelser viser, at menighedsrådene mangler professionel hjælp

Løsningen på folkekirkens problemer med mobning og krænkelser er ikke at presse en professionel organisation ned over kirke og menighedsråd, for så mister vi netop vores særkende - at det er en folkekirke, skriver Helle Bonnesen.

Menighedsrådene sidder med ansættelser, MUS-samtaler, afskedigelser, uddannelsesplaner og centrale HR opgaver, som man som rådsmedlem ikke nødvendigvis har forudsætninger for at gennemføre. Det er tunge opgaver, og vi er nødt til at erkende, at hjælp fra fagprofessionelle er nødvendigt, skriver Helle Bonnesen (K). 
Menighedsrådene sidder med ansættelser, MUS-samtaler, afskedigelser, uddannelsesplaner og centrale HR opgaver, som man som rådsmedlem ikke nødvendigvis har forudsætninger for at gennemføre. Det er tunge opgaver, og vi er nødt til at erkende, at hjælp fra fagprofessionelle er nødvendigt, skriver Helle Bonnesen (K). Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)
Helle Bonnesen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Folkekirken er en grundlæggende institution i Danmark. Vi er et kristent samfund. Kernen i det danske samfund er forståelsen af, hvor vi kommer fra, hvor vi er, og hvor vi bevæger os hen.

Derfor er folkekirken vigtig at værne om.

Dårligt arbejdsmiljø kan forekomme på mange arbejdspladser. Desværre. Her kan vores folkekirke heller ikke undslå sig.

For nylig kunne en rapport afsløre et alarmerende niveau af mobning, krænkelser og uprofessionel ledelse i vores folkekirker.

Læs også

Rapporten, som er udarbejdet af konsulentfirmaet, Mindwork, og analyseinstituttet, Voxmeter, for Kirkeministeriet, afslører en barsk virkelighed. Hver femte ansatte i folkekirken har været udsat for krænkelse i det seneste år.  

Manglende fokus på menighedsrådene

Det viser sig også, at flere end antaget har oplevet seksuel tvang i folkekirken. Det er meget triste og alarmerende tal. Pilen synes at pege på menighedsrådene, der spiller en central rolle i skabelsen af dårlige arbejdsforhold for kirkeansatte.

Fakta

Hvad er mobning og krænkelser, og hvordan kommer man det til livs?

Hvad er årsagen til, at så mange ansatte i folkekirken oplever krænkelser eller mobning på deres arbejdsplads? Det spørgsmål søger Altinget Etik og Tro svaret på i denne temadebat.

En undersøgelse fra By-, Land- og Kirkeministeriet bekræfter, at der er store problemer med arbejdsmiljøet i folkekirken. Mobning og krænkelser kan for eksempel være tilbageholdelse af nødvendig information, bagtalelse eller udelukkelse fra det sociale og faglige fællesskab, hedder det i rapporten.

Mere end hver femte ansatte i kirkerne har inden for det seneste år oplevet krænkelser eller mobning. Det er mere end dobbelt så stor en andel som på den gennemsnitlige arbejdsplads i Danmark.

Særligt folkekirkens præster er udsat for mobning, og at en stor del af mobberne kan findes i menighedsrådene, hvis medlemmer er arbejdsgivere for mange af folkekirkens ansatte, ligesom de står for ansættelse af præster.

Derfor ærgrer det mig meget, at arbejdsmiljøundersøgelsen ikke har spurgt menighedsrådsmedlemmerne også. Det er faktisk en problemstilling, som både jeg og andre kirkeordførere påpegede overfor den tidligere kirkeminister sidste år, og inden undersøgelsen startede. 

Det havde unægtelig været interessant at høre fra den anden gruppe også. Ikke fordi det nødvendigvis er to parter, der modarbejder hinanden. På ingen måde.

Men fordi det er de to grupper, som sammen skaber vores folkekirke, og det kan synes underligt kun at høre den ene part. Arbejdsmiljø i folkekirken er et samspil mellem ansatte og menighedsråd.

Løsningen er ikke professionel organisering af kirken

Jeg ønsker en folkekirke, som netop er folkets kirke og lokalt forankret. Derfor mener jeg også, at menighedsrådene er helt centrale i styringen af kirkerne.

Det giver samtidig den udfordring, at vi har en ledelse, som ikke nødvendigvis har beskæftiget sig med ledelse før og en personalegruppe, som er afhængig af menighedsrådet som ledelse.

Arbejdsmiljø i folkekirken er et samspil mellem ansatte og menighedsråd

Helle Bonnesen (K)
Kirkeordfører, Konservative

Det siger sig selv, at det kan give udfordringer.

Men løsningen er ikke at presse en professionel organisation ned over kirken med mange administrationsled, for så mister vi jo netop vores særkende, at det er en folkekirke.

I min tid som menighedsrådsformand har jeg selv oplevet, hvor berigende og samtidigt udfordrende arbejdet kan være. Opgaverne er mangeartede, og hvis man ikke har de efterspurgte kompetencer internt i rådet, så kan der opstå behov for at hente eksperthjælp udefra. 

Det er sket i de senere år på områder, hvor for eksempel økonomi og kirkegårdsarbejde er blevet mere centraliseret, eller hvor de enkelte kirkers egne hegnspæle i hvert fald er lagt ned, og hvor man har søgt fælles opgaveløsning sammen med andre kirker. Men personaleledelsesområdet har stået hen, og det ser vi den triste konsekvens af i rapporten.

Læs også

Rapporten er alvorlig og kræver øjeblikkelig handling. Og vi skal starte med at finde løsninger på, hvordan rådene kan aflastes eller få bedre rådgivning.

Det anbefales, at der skal indføres sanktionsmuligheder, hvis der brydes med arbejdsmiljølovgivningen. Det er et forslag, som jeg bakker fuldt op om.

Bedre faglig rådgivning

Men det er ikke gjort med det. Helt grundlæggende har mange menighedsråd brug for bedre faglig rådgivning at trække på.

Den eksisterer måske, men som menighedsrådsformand er min egen erfaring, at det i hvert fald ikke har været så tydeligt, at man kunne trække på den.

Rådene sidder jo med ansættelser, MUS-samtaler, afskedigelser, uddannelsesplaner og alle de andre centrale HR opgaver, som man som rådsmedlem ikke nødvendigvis har forudsætninger for at gennemføre. 

Kirken skal være rammen om næstekærlighed og fællesskab, og det kræver et trygt og tillidsfuldt arbejdsmiljø

Helle Bonnesen (K)
Kirkeordfører, Konservative

Det er tunge opgaver, og vi er nødt til at erkende, at hjælp fra fagprofessionelle er nødvendigt, vel og mærke uden at man giver køb på, at menighedsrådene er det politisk valgte organ.

Mange har meldt sig på banen. Både biskopperne, provsterne og Landsforeningen af Menighedsrådet er klar.

Som politikere skal vi også skubbe på processen gennem Folketinget. For opgaven er klart defineret og ufravigelig. Vi kan som folkekirke ikke acceptere, at mobning og krænkelser florerer i vores kirker. 

Det er på tide, at vores kirker er steder, hvor trivsel og respekt går hånd i hånd med, at medarbejdere kan udføre deres arbejde i et støttende arbejdsmiljø.

Kirken skal være rammen om næstekærlighed og fællesskab, og det kræver et trygt og tillidsfuldt arbejdsmiljø.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Bonnesen

MF (K), medlem af borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
cand.merc. i strategi og marketing (CBS)

0:000:00