Debat

Jurastuderende: EU skal sikre retten til abort

Vi ser desværre lande i EU, der har umenneskelige abortregler. Abortrettigheder er fundamentale, og jeg håber, at danske politikere vil kæmpe for at sikre dem i EU-regi, skriver Katrine Platon Skyum, medlem af Europæisk Ungdom.

EU er et fællesskab, der bygger på respekt for menneskelig værdighed, og dette skal afspejles, når det gælder kvinders ret til selvbestemmelse over egen krop, skriver&nbsp;Katrine Platon Skyum.<span><br><br></span>
EU er et fællesskab, der bygger på respekt for menneskelig værdighed, og dette skal afspejles, når det gælder kvinders ret til selvbestemmelse over egen krop, skriver Katrine Platon Skyum.

Foto: KACPER PEMPEL
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I EU's charter om grundlæggende rettigheder er der beskrevet mange vigtige rettigheder med respekt for integritet hos det enkelte individ.

Disse rettigheder er blandt andet, at: Enhver har ret til respekt for sin fysiske og mentale integritet, og der skal sikres ligestilling mellem kvinder og mænd på alle områder.

Der står desværre ingen steder i charteret noget om retten til abort, selvom denne ret er uhyre vigtig for at sikre det enkle individ ikke bliver påduttet en uønsket graviditet.

Dette anser jeg som en stor skam. For retten til beslutningstagen skal ligge hos den, som er blevet uønsket gravid, og ikke hos andre.

Manglende abortrettigheder

Nogle vil måske mene, at retten ikke skal sikres gennem EU, og at EU overhovedet ikke skal blande sig i de enkelte medlemsstaters abortlovgivning. Her vil jeg mene det modsatte.

Abortrettigheder er fundamentale, og de ikke skal sammenblandes med politiske og religiøse dogmer.

De manglende abortrettigheder strider imod EU’s frihedsværdier.

Katrine Platon Skyum
Jurastuderende og politisk næstformand, Europæisk Ungdom Nordjylland

Vi ser desværre lande i EU, der har umenneskelige abortregler. Det gælder for eksempel Malta, der op til 2023 helt har forbudt abort og straffet kvinder, der har fået foretaget illegale aborter med fængsel op til tre år, samt Polen der kriminaliserer abort med undtagelser af exceptionelle grunde. Dette betyder i praksis, at næsten ingen får mulighed for at få abort.

De manglende abortrettigheder mener jeg strider imod EU’s frihedsværdier.

I Traktaten om Den Europæiske Union står der i artikel 2:

“Unionen bygger på værdierne: Respekt for den menneskelige værdighed, frihed, demokrati, ligestilling, retsstaten og respekt for menneskerettighederne, herunder rettigheder for personer, der tilhører mindretal. Dette er medlemsstaternes fælles værdigrundlag i et samfund præget af pluralisme.”

Menneskelig værdighed er de facto rettigheden til at bestemme over egen krop. For det kan siges så simpelt, at “retten til sin egen krop er og skal være det enkelte individs egen selvbestemmelse."

Det er essentielt, at EU beskytter, så alle unionsborgere kan leve det liv, de selv ønsker, uden indblanding fra andre.

Læs også

Ændring af EU's charter

For at der kan ske en ændring af EU's charter om grundlæggende rettigheder, skal alle 27 medlemslande stemme for.

Dette vanskeliggør chancen for at få indskrevet abort i charteret, da sandsynligheden for at lande som Polen og Malta stemmer for, på nuværende tidspunkt, er minimal. Men det skal ikke medføre, at kampen er tabt på forhånd!

I stedet skal der kæmpes hårdt for at få abortrettigheder på dagsordenen. Dette gjorde EU-parlamentet blandt andet i 2022, hvor parlamentet krævede, at abortrettigheder blev tilskrevet i EU charteret. Dette blev vedtaget med 324 stemmer for og 155 imod.

EU charteret om grundlæggende rettigheder kan ændres, såfremt der fastholdes et vedvarende politisk pres. Charteret har blandt andet ikke altid været bindende for medlemsstaterne, og det blev først bindende for medlemsstaterne i 2009 på baggrund af hårde forhandlinger.

For at ændre på fundamentale rettigheder kræves der ihærdighed. Denne ihærdighed håber jeg, at det kommende nyvalgte EU-parlament vil fortsætte med i 2024.

Jeg håber og appellerer til, at debatten gør, at danske politikere vil forsætte kampen for at sikre rettigheden til abort, også i EU-regi.

Katrine Platon Skyum
Jurastuderende og politisk næstformand, Europæisk Ungdom Nordjylland

Et alternativ vil være, at kravet om enstemmighed vedrørende ændringer i EU's charter fjernes, og man i stedet går over til kvalificerede flertalsbeslutninger. Denne diskussion er allerede i gang vedrørende EU’s udenrigs- og sikkerhedsmæssige politik.

At ændre beslutningsprocessen for EU charteret vil alt andet lige gøre EU mere handlekraftig og øge gennemslagskraften for EU's værn for menneskerettigheder. Dermed sikres det, at fundamentale rettigheder ikke bliver undermineret af religiøse dogmer i enkelte lande.

EU er et fællesskab, der bygger på respekt for menneskelig værdighed, og dette skal afspejles, når det gælder kvinders ret til selvbestemmelse over egen krop.

Debatten i Danmark

Lige nu oplever vi en essentiel vigtig debat om abortgrænsen i Danmark, hvor fakta kommer på bordet, som forhåbentlig ender ud i, at der bliver rykket på abortgrænsen.

Jeg håber og appellerer til, at debatten gør, at danske politikere vil forsætte kampen for at sikre rettigheden til abort, også i EU-regi.

Dette ser jeg gerne indskrevet i den kommende europapolitiske aftale.

For hvis retten til abort bliver indskrevet i charteret om grundlæggende rettigheder, vil det styrke kvinders selvbestemmelse og sende et stærkt globalt signal om, at EU er den førende aktør, når det gælder kvinders fundamentale rettigheder.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00