Debat

Kulturmødet: Fondes frie midler får lokale initiativer til at spire på den lange bane

Uden fondene kan vi ikke skabe mærkbar forandring i lokalmiljøerne, da vores erfaringer viser, at det for alvor er de frie midler, som tillader rum til udvikling. Derfor er der behov for, at flere fonde tør indgå i langsigtede partnerskaber, skriver Trine Bang.

Kulturmødet har brug for gode partnerskaber med danske fonde, der ser kulturen som løftestang for lokal udvikling, skriver Trine Bang.
Kulturmødet har brug for gode partnerskaber med danske fonde, der ser kulturen som løftestang for lokal udvikling, skriver Trine Bang.Foto: Kulturmødet
Trine Bang
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I sensommeren samles igen over 30.000 mennesker på Mors, når Kulturmødet 2023 sætter fokus på kunstens og kulturens betydning. Vi debatterer ansvaret for det samfund, som vi er fælles om og den fremtid, som vi ønsker at skabe.

Kulturmødet har i år tiårs jubilæum og er i mellemtiden vokset til Danmarks samlingssted for kunst og kultur og et fyrtårn for regionen.

Den udvikling var aldrig sket uden opbakning fra de fonde, der igennem årene har sikret, at Kulturmødet kan tilbyde et ambitiøst, appellerende og bredtfavnende program. 

Det er de frie midler, som for alvor giver manøvrerum til udvikling.

Trine Bang
Direktør, Kulturmødet Mors
I år med over 500 gratis arrangementer.

I Danmark har vi et stort og mangfoldigt fondslandskab, der støtter mange forskellige formål. Nogle er optagede af lokal udvikling og fællesskab, andre af et kunstnerisk program og atter andre af at styrke den demokratiske samtale på tværs af geografi, generationer og samfundsklasser.

Netop den bredde har sikret, at Kulturmødet i dag står stærkt og på flere ben.

Frie midler skaber manøvrerum

Kulturmødet tilbyder et ambitiøst kunstprogram og et samtaleprogram, der samler kulturbranchen og nysgerrige borgere og skaber lokal udvikling og fællesskaber gennem frivilligprogrammet.

Temadebat

I Danmark er det ofte de store, erhvervsdrivende fonde, der tegner fortællingen om fondenes indflydelse med deres massive støtte til forskning og sociale og kulturelle indsatser. Det står derimod mere uklart, hvad der foregår på de lokale fronter.

Hvad sker der egentlig lokalt? Og hvordan gør fonde en forskel i landdistrikterne?

I Tyskland stiger antallet af fonde, der er bygget op som foreninger, og som ofte har fokus på lokale initiativer. Kan man lære noget af det, eller er det problematisk, når fondene kommer for tæt på de lokale, politiske interesser? 

Det sætter Altinget fokus på i en ny temadebat.

Den udvikling er drevet frem af stærke visioner og strategier, der ofte er formuleret i tæt parløb med relevante fonde.

Bredden i de danske fonde og deres støttekriterier har holdt os vågne over for Kulturmødets potentialer og været med til at understøtte det succesfulde kulturmøde, vi ser i dag. Sagt på en anden måde; uden fondene var vi aldrig nået hertil.

Hvis jeg fra min stol hos Kulturmødet alligevel skulle savne noget, ville det være, hvis vi i vores samarbejde med fondene blev bedre til at sætte det lange lys på.

En delvist fondsfinansieret platform betyder nemlig også usikkerhed omkring finansiering fra år til år, og det fordrer desværre selvsagt også en kortere planlægningshorisont. Det er ærgerligt.

For hvis Kulturmødet skal drive udvikling, er vi nødt til at have et perspektiv, der er mere langsigtet og indgå i flere samarbejder, der ikke blot er projektorienterede. Vores erfaring er samtidig, at det er de frie midler, som for alvor giver manøvrerum til udvikling.

Læs også

Mærkbare lokale spor

Kulturmødet Mors har stærke forudsætninger for at være mere end en tre-dages-begivenhed i august.  Det kan være en platform, der kan skabe forandring i lokalmiljøet på Mors.

Lad mig komme med et eksempel. Da jeg tiltrådte Kulturmødet tilbage i 2018, var Frontløberne fra Aarhus ansvarlig for Kulturmødets ungeområde, og samtidig skulle de unge lokale morsingboer spejde langt efter et kulturelt iværksættermiljø på øen.

Uden opbakning og tillid fra fonde ville vi ikke have haft de nødvendige ressourcer til at bakke op om et ungemiljø.

Trine Bang
Direktør, Kulturmødet Mors

Det ville vi gerne lave om på. I samarbejde med blandt andre Nordea Fonden havde vi en vision om, at der inden for tre år skulle være et progressivt ungemiljø på Mors. Det blev startskuddet til foreningen Ung Kult, som er en forening med fokus på kulturelt iværksætteri for, med og af unge.

I dag har Ung Kult udviklet sig til meget mere end en lokal forening. Foreningen har samarbejder og sparring med andre unge-foreninger over hele Danmark, og Ung Kult har nu som ambition at opnå national indflydelse.

Uden opbakning og tillid fra fonde ville vi ikke have haft de nødvendige ressourcer til at bakke op om et ungemiljø, der i dag bringer de unges stemme hele vejen ind i den nationale kulturdebat.

Hvis vi skal sætte mærkbare lokale spor og være mere end en årligt tilbagevende begivenhed, har vi brug for, at flere fonde har mod på at indgå i langsigtede partnerskaber med frie midler, så lokale initiativer kan spire og vokse sig store. Først efter en årrække ser vi nemlig effekterne - ligesom med Ung Kult.

En løftestang for lokal udvikling
Vi står med velfungerende projekter, hvor fondsbevillingerne på et tidspunkt løber ud. Mange er en kæmpe succes med fortsatte visioner for fremtiden. Der er brug for fortsat opbakning.

I al beskeden mener jeg, at Kulturmødet er blevet den vellykkede platform for kunsten og kulturen, som har været visionen, og som mange fonde har støttet gennem tiden. Med tiårs-jubilæet er vi imidlertid også trådt ind i en tid, hvor vi ikke blot skal udvikle nye projekter, men også drive en stor professionel kulturbegivenhed. Det koster.

Man kan indvende, at Kulturmødet bare skal udvikle sin forretningsmodel med festivalarmbånd, billetpriser og himmelhøje scenepriser for arrangører. Det vil nogen mene, men så mister vi den demokratiske platform, som Kulturmødet er. Vi taber simpelthen det publikum og de arrangører, for hvem økonomien ikke rækker.

Kulturmødet vil derfor også i fremtiden have brug for gode partnerskaber med danske fonde, der ser en værdi i kunsten og kulturen som løftestang for lokal udvikling.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Trine Bang

Talsperson og indholdschef, Smukfest
cand.ling.merc. (Syddansk Uni.)

0:000:00