Debat

Lokale og Anlægsfonden: De lokale ildsjæle er uundværlige i udviklingen af fritidslivets potentialer

De vigtigste drivere af fritidslivets fremtidige potentialer er ildsjælene, da værdien opstår i samarbejdet med lokale ansøgere. Uden dem kan fonde som os ikke løse fritidslivets udfordringer, skriver Jon Gerner.

Værdien er at forstå og udvikle lokalt. En fondsansøgning hos Lokale og Anlægsfonden er en udviklingsproces, skriver Jon Gerner.
Værdien er at forstå og udvikle lokalt. En fondsansøgning hos Lokale og Anlægsfonden er en udviklingsproces, skriver Jon Gerner.Foto: Lokale og Anlægsfonden
Jon Gerner
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Før var det primært de vante fodboldgutter og badmintonspillere, der fandt vej til idrætshallen i Skævinge (SKIF). Men nu er også byens unge, kulturinteresserede, skole og motionsivrige naboer en del af det aktive fællesskab i idræts-, kultur- og fritidshuset.

De lokale ildsjæle fra SKIF har skabt et mødested for flere af byens borgere, som giver flere mod på at trække i idrætstøjet eller kaste sig ud i husets andre aktiviteter.

De er blevet et stærkere fællesskab, som er afgørende for meget af det liv, der leves lokalt.

Stærke lokale fællesskaber

I Lokale og Anlægsfonden møder vi stærke lokale fællesskaber i alle farver og faconer – de findes i de mindre samfund som Skævinge, ligesom de findes i flere af vores storbyer.

Temadebat

I Danmark er det ofte de store, erhvervsdrivende fonde, der tegner fortællingen om fondenes indflydelse med deres massive støtte til forskning og sociale og kulturelle indsatser. Det står derimod mere uklart, hvad der foregår på de lokale fronter.

Hvad sker der egentlig lokalt? Og hvordan gør fonde en forskel i landdistrikterne?

I Tyskland stiger antallet af fonde, der er bygget op som foreninger, og som ofte har fokus på lokale initiativer. Kan man lære noget af det, eller er det problematisk, når fondene kommer for tæt på de lokale, politiske interesser? 

Det sætter Altinget fokus på i en ny temadebat.

Hver med deres særlige lokale udfordringer. Vores opgave er at hjælpe og understøtte dem.

I Skanderborg sætter man rullesport og gadeidræt på landkortet med et nyt og innovativt projekt:  Multiparken.

Ildsjæle har knoklet for at udvikle en ramme til skateboard, BMX, rulleskøjter og løbehjul, som er et kæmpe hit blandt børn og unge – både lokalt og nationalt.

Det er også et bæredygtigt anlæg, som transformerer en eksisterende institutionslegeplads og reducerer CO2 aftrykket.

Værdien er at forstå og udvikle lokalt. En fondsansøgning hos Lokale og Anlægsfonden er en udviklingsproces, og det er i dialogen med ansøger, vi oplever den største værdiskabelse.

En fælles udviklingsproces

Det tætte samarbejde mellem ansøger og fond er vores metodiske tilgang til at løfte kvaliteten af de lokale rammer for fritidslivet. Det kan opleves som langvarigt og omstændigt. Vi stiller nemlig krav om omfattende brugerinddragelse, bæredygtighed og innovation.

Det kræver ofte lidt ekstra vilje og overskud at nytænke og udfordre det bestående. Derfor skal ildsjælene tages i hånden i processen. Det anstrenger vi os for.

Lokale og Anlægsfonden er nemlig ikke en støttefond i traditionel forstand, som støtter færdige projekter. Vi ønsker at forstå problemer, før vi løser dem.

Det tætte samarbejde mellem ansøger og fond er vores metodiske tilgang til at løfte kvaliteten af de lokale rammer for fritidslivet.

Jon Gerner
Direktør i Lokale og Anlægsfonden

Vores opgave er derfor at spørge ind til det bestående og udfordre både lokale, men også nationale forestillinger om, hvordan fremtidens faciliteter til idræt, kultur og friluftsliv ser ud.

Det gør vi i respekt for den lokale kontekst, så vi skubber på udvikling og undgår en automatiseret reproduktion af tidligere tiders faciliteter. For vi bør ikke skære alle over en kam. Vi kan, bør og skal tage udgangspunkt i de særlige kvaliteter lokalt.

Samfundsudviklingen tilsiger, at rammerne for fritidslivet skal udvikles for at holde takten. Bæredygtighedsdagsordenen kræver et konstant nyt blik på vores faciliteter – og en øget og bedre benyttelse.

Befolkningens idræts- og fritidsvaner ændrer sig, og det samme gør befolkningens ønsker til fællesskab og samvær. Det bør tidssvarende faciliteter kunne rumme. Derfor duer reproduktion af tidligere tiders faciliteter ikke altid.

Sammen med ansøgere undersøger vi derfor særlige lokale potentialer. Vi arbejder endda med et særskilt strategisk fokus på lokale, stedbundne kvaliteter. I tæt samarbejde med ansøgere indgår vi i en udviklingsproces, som stiller skarpt på lokale muligheder og nationale tendenser og viden.

Læs også

Værdien opstår i samarbejdet med lokale ansøgere

Det er set mere end én gang, at de særlige lokale behov ét sted er lig med lokale behov et andet sted. I vores lille land er der masser af forskelle – men der er også ligheder og fællestræk.

I Lokale og Anlægsfonden ser vi værdiskabelsen opstå i samarbejde med lokale ansøgere.

Jon Gerner
Direktør i Lokale og Anlægsfonden

Derfor er det oplagt at kigge ud over lokalmiljøet for at få inspiration til nye, anderledes og måske bedre løsninger. Det er store krav, hvor nationale fonde og andre aktører spiller en rolle i at skubbe på udviklingen af de bedste rammer for et aktivt fritidsliv.

I Lokale og Anlægsfonden ser vi værdiskabelsen opstå i samarbejde med lokale ansøgere. Det er vores opgave i det samarbejde at bringe ny viden på bordet og både vejlede, rådgive og inspirere stærke lokale kræfter til at skabe de bedste lokale rammer om fritidsliv.

For os handler det ikke om ja eller nej til en ansøgning, men derimod ligger værdiskabelsen i, at vi klæder ansøger på til at nytænke og kvalitetsløfte projektet ved at vejlede, inspirere og styrke vidensgrundlaget.

Vigtigst af alt – vi deltager i en udviklingsproces sammen med ansøgere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00