Ministerens råd til Folkemødet: Husk visitkort!

ADGANG: Ministrene har rygende travlt under Folkemødet, så hvordan henvender man sig bedst og præsenterer sin idé eller sit projekt? Her får du kulturminister Mette Bocks gode råd.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Under Folkemødet er der rift om ministrenes knappe tid, når de haster fra det ene debatarrangement til det andet. Mange organisationer, virksomheder og enkeltpersoner kappes om at få bare et øjeblik af ministerens tid til at fortælle om netop deres projekt.

Det kan gøres mere eller mindre elegant – og med et mere eller mindre heldigt udfald. Så hvordan henvender man sig bedst for at præsentere sin organisation eller sit projekt – og hvilke faldgruber skal man forsøge at undgå? Det har Civilsamfundets Videnscenter spurgt kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) om. Her giver hun sine gode råd.   

Har kun lidt tid til at snakke
Hvordan kommer man bedst i dialog med dig på Folkemødet?

“Sidste år deltog jeg i over 20 arrangementer og debatter på Folkemødet, og i år ser det ud til, at jeg når op på 26. Det er rigtig mange, og der er ikke meget tid mellem de forskellige aktiviteter.”

“Det kan være vanskeligt at bane sig vej fra arrangement til arrangement. Men undervejs taler jeg tit med folk, der enten har en kommentar fra det foregående arrangement eller synes, der er noget, jeg skal vide. Hvis der er tid, laver vi en walk and talk. Hvis jeg ikke har tid – og det sker desværre ofte, må jeg sige – så er det bedste, man kan gøre at have et visitkort med, så jeg kan komme i kontakt med vedkommende efterfølgende. Jeg har altid selv en stak visitkort med, som jeg kan uddele. Det gode ved Folkemødet er jo, at debatten ikke slutter, når Folkemødet slutter. Folkemødet er måske stedet, hvor man etablerer en kontakt, men samtalen fortsætter efterfølgende. Er der et hul eller en lille pause, sætter jeg mig gerne ind og lytter til andres debatter.”

Hvilke arrangementer deltager du helst i?

“Jeg deltager selvfølgelig meget i det, der ligger inden for mine ressortområder som minister. Men det skønne er jo, at det dækker så meget. Kultur, kunst, idræt, kirke, folkeoplysning og foreningsliv er forankret i mange ting og optager civilsamfundet hver eneste dag.”

Husk at følge op senere
Hvad er den største fejl, man kan begå?

“Som minister skal man forholde sig til både stort og småt. Men det, der kan synes som en lille ting, kan fylde utroligt meget for dem, det berører. Det perspektiv skal man hele tiden holde sig for øje. Derfor skal man også afstemme sine egne forventninger til, hvad man vil opnå. Folkemødet er et fremragende sted at lade sig inspirere og afdække konkrete drømme, argumenter, problemstillinger og de snubletråde, man oplever som borger, virksomhed eller organisation – men arbejdet skal jo følges op, og det må man ikke glemme.”

Kan du komme med eksempler på, hvornår det er gået godt eller skidt?

“For mig er det ikke afgørende, om der kommer mange eller få til en debat. Men om debattens emne er væsentligt. Jeg har en rygsæk fuld af fantastiske oplevelser fra folkemøderne. En af de skønne gengangere er BT's sangdyst mellem rød og blå blok.”

Forrige artikel Lær af de største bommerter på Bornholm Lær af de største bommerter på Bornholm Næste artikel Gode råd til en succesfuld fusion Gode råd til en succesfuld fusion
Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Sommeren lakker mod enden og efteråret lurer lige om hjørnet. Selvom Folketinget officielt holder sommerferie indtil oktober, er der en masse politik på programmet. Få overblik over den politiske kalender her.

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

FDF’s kredsstartsprojekt har vendt tingene om, så initiativtagerne kan starte med at fokusere på aktiviteterne og gemme bureaukratiet til senere. Forbundet står klar med både sparring, administrativ bistand og startøkonomi. Indsatsen har på to år givet 10 nye kredse – men det har kostet både kræfter og penge.

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

De kommunale budgetforlig for 2024 falder i hak på stribe i disse uger. Det giver nogle steder flere penge til lokaler, aktiviteter og udvikling i foreningslivet, mens andre kommuner strammer livremmen. Men hvem er foreningernes ”fagforening” og hvordan tager din forening kampen op mod uretfærdigheder?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.