Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Af Niels Bak Henriksen

Hun havde luret på det et stykke tid. Og kort efter nytår i år slog hun sig sammen med nogle studiekammerater og et par kusiner og gik til sit første mandagsmøde i Den Grønne Ungdomsbevægelse (DGUB). Andrea Juul Jørgensen var blevet klimaaktivist.

"Jeg følte ikke bare, jeg kunne gå og være irriteret over, der ikke blev gjort noget, uden selv at gøre noget," siger hun.

Som geografistuderende har hun mødt klimaforandringerne og deres konsekvenser som en del af undervisningen. Desuden mistede hun et familiemedlem i oversvømmelserne i Tyskland for et par år siden.

"Det her er faktisk reelt, og det tager menneskeliv," siger hun.

Og den følelsen er gennemgående for de unge, som går ind i DGUB, fortæller en af bevægelsens garvede aktivister, Caroline Bessermann. 

"Det går fra et abstrakt niveau til at være noget, alle må forholde sig til. Det begynder at blive virkeligt," siger hun.

Gennemgående er også frustrationen over det, som mange unge ser som manglende eller helt utilstrækkelig handling fra politisk side.

"Der er en meget tydelig forskel på, hvad der sker, og så reaktionerne fra vores politikere. Se på reaktionerne på koranafbrændingerne – det ser vi overhovedet ikke på klima," siger hun og trækker parallellen til sommerens andet store tema i medierne. 

Spændende og kreativt

Mens der ikke var nogen tvivl om motivationen hos Andrea Juul Jørgensen, synes hun ikke, det var så let bare at gå ind ad døren og gå i gang.

"Der er så mange mennesker, der ved så meget, og det er lidt intimiderende," siger hun om starten.

Men efter at have været til et par mandagsmøder for at se, hvordan det hele fungerede, gik hun ind i en nyoprettet gruppe, der arbejder med luftforurening i København.

Hen over foråret kørte gruppen en kampagne med blandt andet videoer på sociale medier, plakater og andet. Gruppen gik også ind i et samarbejde med blandt andet Astma-Allergi Danmark om et borgerforslag, som nu er ved at samle underskrifter.

"Det er spændende at være en del af. Også at skulle være kreativ," siger hun om arbejdsformen, som er noget helt andet, end det hun laver på studiet til daglig. 

Også bevægelsens flade struktur passer hende godt, hvor der hverken er bestyrelse eller formand at skulle navigere i.

"I stedet for der er en, der bestemmer, så lavede vi en anden form for demokrati. Det er vigtigt, at alle er enige," siger hun.

Vrede som drivkraft

Samtidig er det hende selv, der styrer hvor meget arbejde, hun vil lægge, og ud over møder i arbejdsgruppen hver 14. dag, har det varieret meget. For eksempel tog det en hel dag at skyde en video. Nogle af de andre bruger væsentligt mere tid, end hun selv gør, vurderer hun.

Midt i sit engagement kan hun også ind i mellem blive grebet af tvivl og magtesløshed.

"Jeg så en statistik, hvor en fjerdedel af alle unge kvinder overvejer ikke at få børn på grund af klimaproblemerne," siger hun og peger på, at man har kendt til problemet med klimaforandringer i mindst 50 år – uden der er blevet gjort noget effektivt ved det. 

"Det er en blandet følelse af håbløshed og vrede. Og det eneste man kan gøre er at bruge vreden aktivistisk," siger hun. 

For Caroline Bessermann handler det om at give unge en vej til indflydelse og vise, at de sagtens kan være politisk aktive uden at være i et politisk parti.

"Vi er i gang med at få folk til ikke at give op på det demokrati, der svigter," siger hun.

Bevægelsen er ikke organiseret som en forening, og har derfor heller medlemmer i traditionel forstand eller et præcist tal for, hvor mange der er aktive. Caroline Bessermann anslår, at det på landsplan i alt er et par tusinde.

Forrige artikel Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre Næste artikel Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens
Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Sidste år havde flere festivaller og de foreninger, der tjener deres penge dér, problemer med at få frivillige nok. Men i år er de frivillige tilbage, lyder det fra Skive Festival, som holdes her i weekenden, og fra Boldklubben Fremad Valby, som arbejder for Roskilde Festival. Men det har krævet en ekstra indsats.