Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Sidste år havde flere festivaller og de foreninger, der tjener deres penge dér, problemer med at få frivillige nok. Men i år er de frivillige tilbage, lyder det fra Skive Festival, som holdes her i weekenden, og fra Boldklubben Fremad Valby, som arbejder for Roskilde Festival. Men det har krævet en ekstra indsats.

Af Niels Bak Henriksen

"Det ser jo fornemt ud. Her en uge før, er vi på det, vi skal bruge."

Det glade budskab kommer fra formanden for Skive Festival, Michael Eiskjær. Festivalen løber af stablen i denne weekend, og interviewet er lavet en lille uge før.

Han fortæller, at festivalen har de cirka 1200 frivillige, de skal bruge og at der ligefrem er folk på venteliste til den handicapfestival, der finder sted om onsdagen før selve festivallen.

"På samme tid sidste år manglede vi 300 og kom aldrig i mål," siger han.

Stort set samme melding kommer fra Boldklubben Fremad Valby. Foreningen bemander en pantbod på Roskilde Festival med frivillige mod betaling til klubben.

Ligesom Skive Festival var foreningen også sidste år i medierne med mangel på frivillige. En mangel, der har ført til lavvande i klubkassen.

"Jeg vil tro, vi var to tredjedele af, hvad vi burde have været. Så vi manglede 50-60.000 kroner," siger frivilligansvarlig René Nielsen, som også sidder i klubbens bestyrelse.

Han fortæller, at klubben især bruger pengene fra Roskilde på ungdomsarbejdet og på kvindeholdene. De har godt kunnet opretholde alle holdene på trods af de manglende indtægter, men de har været nødt til at spare på udstyr, hjælp til stævner osv.

I år er historien en helt anden. Det har været "markant nemmere” at skaffe frivillige.

"I år har vi sagt ja til 2 boder, så der skal vi bruge cirka 250," siger han.

Og dem har klubben stort set fundet nu, en lille måned før festivallen.

Tidligere ude med ekstra indsatser

Både René Nielsen og Michael Eiskjær fortæller, at de har været tidligere ude i år, end de plejer, for at sikre sig frivillige nok.

Og når det gælder Skive Festival, har de helt gentænkt hele deres frivilligpolitik.

"Vi er begyndt at tænke mere over, at de frivillige også skal have en god oplevelse,"  siger Michael Eiskjær, som medgiver, at festivalen nok lidt har taget deres frivillige for givet før i tiden.

Sidste år holdt de blandt andet en fed fest for de frivillige og planlægger også at gøre det i år. Nogle af de meget aktive foreningsledere bliver også inviteret med på andre festivaller.

Hovedindsatsen har dog ligget over for de foreninger, som stiller med frivillige.

Festivalen har kun ganske få ansatte, men en af dem har brugt op mod en tredjedel af sin tid på at tage ud og holde møder i foreningerne. Det sker ikke mindst for at styrke den samlede fortælling om festivallen.

"Det er alles festival. Det er Skives festival. Det er foreningernes festival," lyder peptalken fra Michael Eiskjær.

Samtidig understreger han, at det jo ikke var fordi foreningerne ikke gjorde deres bedste sidste år – de manglede jo også selv folk. Og han har heller ikke hørt nogen mugge over hverken den ekstra indsats, som nogle kom til at lægge sidste år, eller om den nedgang i overskuddet til foreningerne, som blev konsekvensen af frivilligmanglen.

Det skyldes blandt andet, at det blev nødvendigt at gå ud og hyre 10 mand fra et tømrerfirma til at sætte lys og lyd op og 30 ukrainere fra et firma, en lokal landmand havde lavet for de flygtninge, der pludselig var havnet i området.

"De arbejdede fandeme for 80. De var så søde, og hold op hvor de arbejdede," siger han, men er alligevel glad for, det ikke bliver nødvendigt i år. Ikke mindst på grund af økonomien.

"En hundredetusindkronerseddel kom vi vel af med," lyder hans status. Og det ud af et overskud på omkring en halv million, som ellers bliver delt ud til byens foreningsliv.

Nye metoder har skaffet nye grupper af frivillige

Også i Fremad Valby har foreningen mærket en øget opbakning fra festivalen til foreningerne. Roskilde Festival har i år lavet en form for arbejdsformidling for frivillige, og det er en af de ting, der har givet ekstra hænder i Fremad Valby.

"Det er det, der har gjort, vi kunne sige ja til en ekstra bod," siger René Nielsen.

Derudover har klubben også haft bedre hul igennem i deres normale rekruttering, som især foregår via Facebook og Instagram. Kun omkring en femtedel er folk, som er aktive i klubben til hverdag.

Han har ikke noget klart bud på, hvorfor det pludselig var så svært sidste år, og hvorfor det så er nemmere igen i år. Ud over, at det havde noget med corona at gøre. Han kunne for eksempel se, at der ikke bare manglede frivillige sidste år, men også at alderssammensætningen ændrede sig. Der var mange helt unge under 18 som meldte sig, mens de lidt ældre, som måske havde sparet penge sammen i de stille coronaår, blev væk.

Og det gav helt særlige problemer, for de helt unge må ikke bemande boden om natten, så det hang på de ældre.

"Der var vi lidt pressede – for ikke at sige meget pressede," siger han. 

I år ser han til gengæld en anden tendens, for festivallens arbejdsformidling har slået hul til en helt ny gruppe af frivillige. På mailadresserne kan han se, der er rigtig mange udlændinge imellem. Hans fornemmelse er, at mange af dem er udenlandske studerende, der bor i landet i forvejen, men det er stadigvæk ikke en gruppe, de har haft fat i ret mange af i forvejen. 

Corona, inflation og lang pause påvirker

Heller ikke Michael Eiskjær har et helt klart bud på, hvorfor det var så svært sidste år eller hvorfor det ser så meget bedre ud i år. Udover også han er sikker på, coronanedlukningerne havde noget med det at gøre.

For selv om det faktisk var lykkedes Skive Festival som en af de få at afvikle festivalen i 2021, fordi de havde flyttet den til september, var 2022 alligevel det første normale år efter pandemien. Et år, hvor folk for første gang i tre år kunne planlægge frit, hvad de ville.

"Før corona havde vi heller ikke problemer. Corona gjorde, at man gerne ville prøve noget andet, men nu er de frivillige tilbage," siger han.

Han peger også på, at inflationen med de stigende priser på energi og fødevarer kan have fået flere til at se sig om efter en billig sommeroplevelse i år. Og så tror han, pausen under corona kan have spillet en rolle i sig selv. I hvert fald er der i år rigtig mange gengangere fra sidste år.  

"Jeg tror, man havde glemt, hvor sjovt det er," siger han.

Forrige artikel Quiz: Hvor glade er lederne i frivillige sociale organisationer for deres arbejde? Quiz: Hvor glade er lederne i frivillige sociale organisationer for deres arbejde? Næste artikel Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre
Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Sidste år havde flere festivaller og de foreninger, der tjener deres penge dér, problemer med at få frivillige nok. Men i år er de frivillige tilbage, lyder det fra Skive Festival, som holdes her i weekenden, og fra Boldklubben Fremad Valby, som arbejder for Roskilde Festival. Men det har krævet en ekstra indsats.