Sådan håndterer du smitte i din forening

CORONAKØREPLAN: Når et medlem eller en frivillig bliver smittet med coronavirus covid-19, er der brug for overblik og klar kommunikation. Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) giver her et kig ned i deres manual for smittehåndtering.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Hen over efteråret skal coronavirus covid-19 slås ned lokalt. Det stiller krav om lokalt lederskab i de berørte områder, hvor der potentielt opstår smitteudbrud.

Hos paraplyorganisationen DGI er det ambitionen, at “oversætte og skabe forståelse”, så myndigheders regler og retningslinjer bliver så enkle og tydelige så muligt ude i foreningerne.

Derudover påpeger formand Charlotte Bach Thomassen, at civilsamfundet trods alt er klogere på sygdommen, end vi var, da coronavirus kom til landet: 

“Alle ledere og bestyrelser skal selvfølgelig holde sig orienteret for at håndtere eventuelle smitteudbrud i deres område. Vi har igennem de sidste måneder fået viden og erfaring, som vi deler med vores foreninger, og vi ved, hvordan idrætten trygt kan fortsætte under corona-regler. Det betyder, at vi ved, hvad der skal ske, hvis et medlem testes positivt. Vi ved også, hvad det vil sige at lukke ned, og hvordan man åbner igen. Det skaber alt sammen tryghed i en uforudsigelig tid,” siger hun. 

DGI's vejledning til foreningslivet
Her finder du DGI’s samlede oversigt med løsninger på mange af de udfordringer, coronavirus covid-19 stiller foreningslivet i. 

Har din organisation ikke selv en køreplan for smittehåndtering, kan du her finde inspiration i DGI’s vejledning til idrætsforeninger:

1. Dan overblik
Hvis et medlem potentielt er smittet, er det vigtigt at danne sig et overblik over situationen. Hvornår er symptomerne opstået? Er medlemmet den eneste fra foreningen med symptomer? Kan smitten være sket i forbindelse med en aktivitet

2. Kommunikation - fordeling af ansvar
Det er vigtigt, at foreningen kommunikerer troværdigt, ærligt, åbent og hurtigt.

DGI anbefaler, at I vælger en kommunikationsansvarlig, for eksempel formanden eller et bestyrelsesmedlem.

Det er denne person, alle i foreningen kontakter, hvis de har spørgsmål. I bør også vælge en talsperson, der taler med pressen, hvis det bliver nødvendigt.

Talspersonen kan være den samme som den ansvarlige, men er det ikke nødvendigvis. Her finder du DGI’s køreplan for smittehåndtering, som denne guide baserer sig på:

3. Før test
Når foreningen har et overblik over situationen, bør den skrive til øvrige medlemmer, at der er et potentielt smittet medlem.

Hvis medlemmet har deltaget i aktiviteter i foreningen, kort før symptomerne er opstået, bør det også stå i beskeden. For at overholde GDPR (Persondataforordningen) må medlemmet ikke nævnes med navn.

I beskeden til medlemmerne bør der stå, at der kommunikeres til alle, når testresultat foreligger, og at øvrige medlemmer i mellemtiden bør holde øje med eventuelle symptomer.

4. Efter test
Hvis testen er negativ, skriver I ud til alle medlemmer, at medlemmet med symptomer er testet negativ for COVID-19.

Hvis testen er positiv for COVID-19, skal de personer i foreningen, som medlemmet kan risikere at have smittet, informeres, så de bliver testet. Det kaldes kontaktopsporing og har til formål at mindske smittespredningen. 

Foreningen og/eller det smittede medlem bør derfor kontakte alle, som medlemmet har været i tæt fysisk kontakt med.

Det kræver en opgørelse fra 48 timer, før medlemmets symptomer startede, og indtil 48 timer efter medlemmets symptomer er ophørt. 

5. Hjælp den potentielt smittede
Igennem hele forløbet er det vigtigt, at foreningen ikke kun kommunikerer til og er der for alle de øvrige medlemmer.

Den skal også være der for det medlem, der potentielt er smittet. For det kan være belastende at vide, at man potentielt har smittet flere andre. Hav derfor løbende kontakt med det potentielt smittede medlem. 

DGI's vejledning til smittede
DGI har også lavet en vejledning til det potentielt smittede medlem: 

1. Før test
Ved symptomer på COVID-19 skal medlemmet straks isolere sig selv fra andre. Medlemmet skal selv booke tid til en COVID-19-prøve på coronaprover.dk.

2. Ved negativ test
Hvis medlemmets test er negativ, og vedkommende ikke længere har symptomer på COVID-19, behøver vedkommende ikke længere isolere sig.

3. Efter positiv test:
En medarbejder fra Coronaopsporing, som er en enhed under Styrelsen for Patientsikkerhed, vil kontakte medlemmet telefonisk og gennemgå retningslinjerne.

Coronaopsporing vil blandt andet pålægge medlemmet, der er testet positivt for COVID-19 følgende:

  • Selvisolation, indtil 48 timer efter at vedkommende er fri for symptomer.
    Hvis medlemmet ikke har symptomer efter sin positive test:
  • Medlemmet skal Isolere sig selv, indtil syv dage efter, at vedkommende fik taget testen. Hvis medlemmet får symptomer i løbet af de syv dage, skal medlemmet blive hjemme, indtil 48 timer efter at vedkommende er fri for symptomer.

Forrige artikel Sådan ser foreningslivets økonomiske fremtid ud efter genåbningen Sådan ser foreningslivets økonomiske fremtid ud efter genåbningen Næste artikel Covid-19: Her står efterårets politiske slag for det civile Danmark Covid-19: Her står efterårets politiske slag for det civile Danmark
Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Sidste år havde flere festivaller og de foreninger, der tjener deres penge dér, problemer med at få frivillige nok. Men i år er de frivillige tilbage, lyder det fra Skive Festival, som holdes her i weekenden, og fra Boldklubben Fremad Valby, som arbejder for Roskilde Festival. Men det har krævet en ekstra indsats.