Trygfonden kaster redningskrans til sociale virksomheder i knibe

LÅNEGARANTI: Med en lånegaranti på 20 millioner kroner spænder Trygfonden et sikkerhedsnet ud under kriseramte sociale virksomheder. Det vil forhindre konkurser, men branchen har stadig brug for hjælp fra staten, mener Selveje Danmark. 

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Sociale virksomheder, der er ved at bukke under for coronakrisen, får nu en hjælpende hånd. Trygfonden har afsat 20 millioner kroner til akut krisehjælp til virksomheder, der ikke er omfattet af regeringens hjælpepakker.

"Som en almennyttig aktør føler vi en forpligtelse til at hjælpe til, hvor vi kan, i den fuldstændig ekstraordinære situation, vi står i. Og vi kan se, at en gruppe virksomheder, hvis forretningsmodel bygger på at tage et socialt ansvar, er under pres," siger den administrerende direktør for Tryghedsgruppen, Rie Odsbjerg Werner.

Puljen er tiltænkt sociale virksomheder, som er røget ud i likviditetsproblemer, for eksempel fordi de ikke kan sælge deres varer eller ydelser, mens aktiviteten i Danmark er sat på standby. De kan få et sikkerhedsnet i form af en lånegaranti, der gør det lettere at få et lån i virksomhedens pengeinstitut.

"Hvis de bliver mødt af en bekymring fra banken, vil vi kunne fjerne en del af bankens risiko ved at garantere for 80 procent af lånet og dermed få dialogen til at flyde lidt lettere," siger Rie Odsbjerg Werner.

Hun forventer, at de fleste af garantierne vil være i størrelsesordenen 100.000 til 500.000 kroner. Men der vil i konkrete tilfælde være mulighed for større garantier.

Konkurser rammer dobbelt hårdt
Hjælpepakken er konstrueret i samarbejde med Den Sociale Kapitalfond, som i forvejen arbejder tæt sammen med sociale virksomheder. Og direktør i kapitalfonden, Claus Bjørn Billehøj, understreger, at det har store konsekvenser for samfundet, hvis virksomheder af denne type bukker under for krisen.

"Det har en særlig stor konsekvens, hvis sociale virksomheder bliver nødt til at dreje nøglen om, fordi det både rammer de socialt udsatte, der mister deres job i virksomhederne, og virksomhedsejerne selv," siger Claus Bjørn Billehøj.

Han påpeger, at det ikke kun er et problem på kort, men også på langt sigt, fordi de sociale virksomheder yder et væsentligt bidrag til at løse nogle af de problemer, samfundets mest sårbare borgere står med.

Hjælp til sårbare virksomheder
Og det er Jon Krog enig i. Han er direktør i Selveje Danmark, der er brancheorganisation for en del socialøkonomiske virksomheder.  

"Det er virkelig glædeligt, at Trygfonden kommer en branche til undsætning, som vi risikerer at miste under denne krise," siger han.

Han peger på, at mange socialøkonomiske virksomheder er særligt økonomisk sårbare. Som værdibårne organisationer bruger de størsteparten af deres overskud på at opfylde deres formål. Derfor opbygger de kun begrænset egenkapital. Og det betyder, at de ikke er særligt robuste.

"Herudover er det ikke nødvendigvis en vanvittig god forretning at arbejde med de udfordringer, de gør. Det kan være en daglig kamp at sikre overlevelsen," siger Jon Krog.

Lån skal betales tilbage
I brancheorganisationen Kooperationen glæder direktør Susanne Westhausen sig også over håndsrækningen fra Trygfonden. Men hun påpeger, at der er tale om et lån, som kan hjælpe en virksomhed igennem en akut krise, men som skal betales tilbage bagefter.

"Det er en udfordring for socialøkonomiske virksomheder at skulle hente mere ind på deres dækningsbidrag, end de i forvejen gør. Det er svært at få et overhead, når man har det offentlige som kunder. De risikerer at skulle skubbe en gæld foran sig rigtig længe," siger Susanne Westhausen.

Til det siger Rie Odsbjerg Werner, at man i Trygfonden er kommet frem til, at lånegarantierne er den bedste måde at hjælpe på.

"Det er en akut krisehjælp, som giver virksomhederne en håndsrækning til at komme over på den anden side," siger hun.

Regeringen bør træde i karakter
I Selveje Danmark mener Jon Krog, at krisehjælpen fra Trygfonden vil redde socialøkonomiske virksomheder fra at gå konkurs. Men målet burde ikke bare være at holde liv i branchen, mener han. Derfor opfordrer han til en statslig hjælpepakke, der er særligt målrettet de socialøkonomiske virksomheder.

"Jeg ville ønske, at regeringen vil træde i karakter og se det potentiale, de socialøkonomiske virksomheder indeholder. At vi som samfund her har nogle organisationer, som vi ikke har råd til at miste. Det potentiale skal vi ikke bare holde liv i – det skal vi udvikle," siger han og tilføjer:

"De arbejder med nogle af de mest sårbare grupper. Og lur mig, om der ikke også er behov for det på den anden side af krisen.

Forrige artikel Partier enige om økonomisk håndsrækning til hjemløse Partier enige om økonomisk håndsrækning til hjemløse Næste artikel Løsninger: Sådan støtter kommuner foreningslivet under coronakrisen Løsninger: Sådan støtter kommuner foreningslivet under coronakrisen
Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Sidste år havde flere festivaller og de foreninger, der tjener deres penge dér, problemer med at få frivillige nok. Men i år er de frivillige tilbage, lyder det fra Skive Festival, som holdes her i weekenden, og fra Boldklubben Fremad Valby, som arbejder for Roskilde Festival. Men det har krævet en ekstra indsats.