Ledelsesforsker i podcast: Strategi er en særligt kompleks opgave i ngo’er

SEKTOR 3: Hvordan laver man en god strategi, som ruster en organisation til at møde de udfordringer, omverdenen byder på? Ledelsesforsker Kurt Klaudi Klausen og generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp Birgitte Qvist-Sørensen deler ud af deres viden i Altingets ledelses-podcast.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Der findes mange måder at komme fra Esbjerg til Harwich. Man kan for eksempel søsætte en jolle og give sig til at ro på må og få. Og så i øvrigt krydse sine fingre. Eller man kunne lave en gennemarbejdet strategi, der udpeger et mål og tager højde for, hvilke ressourcer der er til rådighed.

”For mig er strategi en ramme, der sætter retning, og en ramme, der reducerer kompleksitet,” siger Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp til Altingets ledelsespodcast, Sektor 3.

”Jeg plejer at bruge billedet med en motorvej. Vi skal vide, om vi skal til Skagen eller Padborg. Så kan du have et pitstop undervejs, og du kan også forvilde dig lidt ud til Vesterhavet, men du skal rette snuden mod Skagen.”

Og billedet med at sætte en kurs er ganske præcist, medgiver Kurt Klaudi Klausen, som forsker i strategisk ledelse på Syddansk Universitet.

”Strategi kan defineres på mange forskellige måder. Det er det arbejde, der drejer sig om at vinde krigen – og i vores sammenhæng om at opnå de mål, man har som organisation. Hvis man stiller sig mål, der er svære at opnå, skal man arbejde bevidst og systematisk over længere tid på at forsøge at opnå de mål, selv om man bliver blæst ud af kurs,” siger Kurt Klaudi Klausen til Sektor 3.

Strategi er særligt vanskeligt i ngo’er
Ifølge Kurt Klaudi Klausen er strategi en helt særlig udfordring for ngo’er.

”Her har man brug for nogle mere sofistikerede og nuancerede strategiske analyseredskaber end normalt, fordi man er så tæt forbundet i samarbejdet med det offentlige, og fordi man har at gøre med samarbejdspartnere, medarbejdere og ikke mindst frivillige, der ikke kan ledes og arbejdes sammen med på den måde, man kan i private virksomheder og offentlige organisationer,” siger han til Sektor 3.

Den erkendelse førte i 2014 til, at Folkekirkens Nødhjælp satte gang i en større strategiproces, der satte kursen for organisationens arbejde i de otte følgende år, fortæller Birgitte Qvist-Sørensen.

”Vi lavede et stort projekt, hvor vi fik fremtidsforskere til at lave nogle scenarier for, hvordan verden ser ud i 2025. Det var for at kunne være mere robuste i udviklingen af en strategi,” siger hun.

Du kan høre, hvordan det gik med den strategi i Sektor 3, hvor Kurt Klaudi Klausen også giver seks gode råd til arbejdet med strategi.

Sektor 3 er sponseret af Tuborgfondet, og du kan finde hele serien på Soundcloud og iTunes.

Abonner i iTunes | Spotify | Acast | RSS

Forrige artikel Stine Bosse i ledelses-podcast: Få nu styr på jeres kasketter Stine Bosse i ledelses-podcast: Få nu styr på jeres kasketter Næste artikel Thulesen Dahl: Man kan have et ønske om at være medlem i et parti på livstid, men man kan ikke give nogen garanti Thulesen Dahl: Man kan have et ønske om at være medlem i et parti på livstid, men man kan ikke give nogen garanti
Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Sidste år havde flere festivaller og de foreninger, der tjener deres penge dér, problemer med at få frivillige nok. Men i år er de frivillige tilbage, lyder det fra Skive Festival, som holdes her i weekenden, og fra Boldklubben Fremad Valby, som arbejder for Roskilde Festival. Men det har krævet en ekstra indsats.