Golden standard-forskningsprojekt skal undersøge effekten af civilsamfundsindsats for psykisk sårbare

En af de allerstørste hovedpiner for civile aktører på forskellige områder er at dokumentere, at deres arbejde gør en forskel. Det får to organisationer nu mulighed for at gøre noget ved – endda med den metode, som giver det allermest troværdige resultat.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Det har en særlig værdi at modtage støtte fra et andet menneske, som ikke er ansat til opgaven, men som alene er motiveret af lysten til at hjælpe andre.

Det er en sætning og – vil nogle sige – en påstand, som mange civilsamfundsaktører ofte fremfører. Som det, der gør en frivillig indsats særlig og i nogle tilfælde bedre end en myndighedsdrevet.

Men nu har den sætning fået et godt skub på vejen til at blive et dokumenteret faktum – med udgangspunkt i en indsats, hvor mennesker med psykisk sårbarhed deler erfaringer i et 10-ugers gruppeforløb. Grupperne ledes udelukkende af frivillige, såkaldte peers, og er drevet af organisationerne Det Sociale Netværk og SIND gennem tre år.

I et nyt fondsstøttet forskningsprojekt skal det blandt andet afdækkes, hvorvidt frivillige peers kan noget særligt, og hvorvidt det betyder noget, at indsatsen er drevet af civile aktører.

Den antagelse, man arbejder ud fra, er at ”det er mere ligeværdigt, at den der ’giver’ indsatsen, giver af hjertet og ikke fordi man er betalt.”

Det oplyser Lene Eplov, der er forskningsoverlæge i Forskningsenheden, Psykiatrisk Center København, og som står i spidsen for forskningsprojektet.

Antagelsen er baseret på eksisterende forskning - interviews med dem, der har deltaget i gruppeforløbet og modtaget indsatsen. I det kommende projekt vil forskere tillige afdække, hvordan henholdsvis de frivillige og systemet oplever og påvirkes af indsatsen.  

De nævnte elementer er således med til at forklare en eventuel effekt eller mangel på samme – altså ikke blot om indsatsen virker eller ej, men også hvorfor/hvorfor ikke .

Den afgørende kontrolgruppe

Det element, der især skal bære argumentet for en forventet effekt af en afprøvet indsats, er et såkaldt lodtrækningsforsøg. Det vil sige, at en tilfældigt rekrutteret gruppe af psykisk sårbare udvælges til at deltage i gruppeforløbet, hvorefter effekten evalueres. Resultatet sammenholdes med en kontrolgruppe af tilsvarende psykisk sårbare, som ikke har deltaget i det samme forløb.

”Lodtrækningsforsøg er det man kalder golden standard – det, der giver det mest troværdige resultat, hvis man vil undersøge effekten af en indsats. Det betyder, at man undgår de bias, der normalt vil være, hvis man ikke har en tilfældig kontrolgruppe. Fordi man kan tage højde og ’rense’ for andre tilfældige elementer, der kan have betydning. Det kan være selvstigma, social status, alder og andre baggrundsfaktorer,” forklarer Lene Eplov.

Forskningsprojektet har krævet deltagelse af over 300 mennesker med psykisk sårbarhed, som det nu er lykkedes at rekruttere. De 300 deltagere er således opdelt i to grupper – en halvdel, der har deltaget i peer-forløbet og en, der ikke har.

Samfundsøkonomisk beregning følger

Som et af de allersidste skridt i projektet vil et konsulentfirma desuden foretage beregninger på, om de forventede forbedringer i trivsel og livskvalitet hos deltagerne kan føre til økonomiske besparelser. Altså en samfundsøkonomisk evaluering. Den kommer dog først i allersidste fase - om 2,5 år.

Den type beregninger er især relevante, hvis civilsamfundsdrevne indsatser er i spil i forhold til sociale investeringer, hvor eksterne investorer finansierer en indsats i forventning om, at den vil spare staten for nogle udgifter. Investor får nemlig andel i besparelsen – som afkast – og det er derfor væsentligt at have solid dokumentation for effekten af en given indsats.

Ud over VELUX FONDEN, som har støtter med mere end 11 millioner kroner, yder Helsingør, Fredericia og Københavns Kommuner medfinansiering.

Forrige artikel Frie Grønne skabte mobiliseringsmirakel i Vollsmose, mens Liberal Alliance blev de unges foretrukne parti. Begge succes’er kalder sig mere bevægelse end politisk kampagne Frie Grønne skabte mobiliseringsmirakel i Vollsmose, mens Liberal Alliance blev de unges foretrukne parti. Begge succes’er kalder sig mere bevægelse end politisk kampagne Næste artikel Efter 10 år med EU borgerinitiativ har civile aktører fået et nyt redskab. Hr. og fru Jensen er stadig milevidt fra indflydelse i EU Efter 10 år med EU borgerinitiativ har civile aktører fået et nyt redskab. Hr. og fru Jensen er stadig milevidt fra indflydelse i EU
Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Sidste år havde flere festivaller og de foreninger, der tjener deres penge dér, problemer med at få frivillige nok. Men i år er de frivillige tilbage, lyder det fra Skive Festival, som holdes her i weekenden, og fra Boldklubben Fremad Valby, som arbejder for Roskilde Festival. Men det har krævet en ekstra indsats.