Opsang: Klare rammer kvæler ikke kreativitet. Det er snarere god personalepleje.

Det er ikke usædvanligt, at frivillige organisationer har en modvilje mod strukturer, men i sidste ende kan det skabe et sundere arbejdsmiljø. Det siger Frederik C. Boll, administrerende direktør, Ingerfair.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Medarbejderes virkelyst og kreativitet bliver ikke bremset, bare fordi man som organisation har arbejdsbeskrivelser, indkalder til MUS og holder månedlige husmøder.

Tværtimod understøtter strukturer på en arbejdsplads et sundt psykisk arbejdsmiljø, hvor medarbejdere er trygge og trives, siger administrerende direktør i konsulenthuset Ingerfair, Frederik C. Boll.

Civilsamfundet er samfundets helte! Det er os, der lukker samfundets sprækker og skaber innovation. Det er her, de frie sjæle handler. Hvor vildskaben bor, og hvor kreativiteten blomstrer. Så fri os venligst for regler og rammer. Vig bort med jeres djøfisering og excelark!

OK. Overdrivelse fremmer forståelsen, og billedet af civilsamfundet er måske lige vel sort/hvid.

Men spørger man administrerende direktør i Ingerfair, Frederik C. Boll, er der en snert af sandhed over karikaturen.

For det er ikke usædvanligt, at frivillige organisationer i civilsamfundet har et lidt anstrengt forhold til struktur, systematik og rammer.

“Der kan godt ligge en modvilje mod struktur i mange frivillige organisationer. Man er bange for, at de faste rammer og struktur dræber autonomien, idérigdommen og virkelysten hos medarbejderne. Men et stort fravær af struktur kan faktisk skabe forvirring og utydelighed,” siger Frederik C. Boll.

Kultur og medarbejderpleje

Anvendt rigtigt er strukturer det alarmberedskab, der går i gang, når medarbejdere bliver syge af stress.

Det er også det nedskrevne kodeks for god opførsel, der fortæller, hvilken omgangstone vi skal have med hinanden på en arbejdsplads. Og så sikrer strukturerne gennemsigtighed, så vi ved, at vi bliver behandlet lige, når efteruddannelsespuljen skal fordeles, når lønnen forhandles, og ferieplanen lægges.

“Strukturen skal indrettes sådan, at det understøtter organisationens kultur og mindset. Hvad vil vi gerne kendes på, når en kollega går ned med stress? Skal medarbejderrepræsentanten involveres, hvis jeg oplever mobning? Der er masser af redskaber derude, der understøtter en god arbejdskultur. Branchen skal bare bruge dem, for det koster - både menneskeligt og i kroner og ører - ikke at have fokus på arbejdsmiljøet,” uddyber Frederik C. Boll.

Ansatte trives i civilsamfundet

Som branche betragtet er Frederik C. Boll ingenlunde bekymret for arbejdsmiljøet i civilsamfundet.

For det generelle billede er, at folk trives, og at man har omsorg for hinanden. Folk er stolte af deres arbejde, som de ofte bærer på sig også i fritiden.

Sådan lyder temperaturmålingen fra Ingerfair, der har dykket ned i spørgsmålet for Dansk Magisterforening samt lavet en landsdækkende undersøgelse af arbejdsmiljøet i branchen.

Desuden ligger det mange civilsamfundsorganisationer på sinde at fremme det sunde arbejdsliv.

“De kender redskaberne og ved, hvad der skal gøres. Det halter lidt mere med at omsætte det til en dagligdagspraksis. Sådan tror jeg i øvrigt, det gælder for mange andre brancher også,” siger Frederik C. Boll.

Spørger man fastansatte medarbejdere i frivillige organisationer, er meningen i arbejdet, udviklingsmuligheder og medindflydelse nogle af de parametre, der vægtes højest, når man taler om et sundt arbejdsmiljø. Det viser Ingerfairs undersøgelser.

Netop medindflydelse er langt de fleste organisationer gode til at give deres ansatte. Men medindflydelse og klare rammer kan sagtens gå hånd i hånd, påpeger Frederik C. Boll:

“Det kan også blive for frit. Mange trives bedst med at få udpeget en retning og nogle tydelige rammer, så man kender sit manøvrerum. Det er ikke at overstyre, men snarere god personalepleje.”

Forrige artikel Store og små forandringer: Lær af værestedet Reden og Freedom to Marry Store og små forandringer: Lær af værestedet Reden og Freedom to Marry Næste artikel Skab lokale forandringer: Lær af naturelskerne i Furesø Skab lokale forandringer: Lær af naturelskerne i Furesø
Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Sidste år havde flere festivaller og de foreninger, der tjener deres penge dér, problemer med at få frivillige nok. Men i år er de frivillige tilbage, lyder det fra Skive Festival, som holdes her i weekenden, og fra Boldklubben Fremad Valby, som arbejder for Roskilde Festival. Men det har krævet en ekstra indsats.