Prissammenligning: Find den billigste bank til din forening

BANKGEBYRER: Der kan være flere tusinde kroner at spare ved at vælge den rette bank. I denne prissammenligning kan du finde bankerne med de laveste priser og få overblik over, hvilke gebyrer du især skal holde øje med.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Der kan være tusindvis af kroner at spare fra den ene bank til den anden. Det viser en prissammenligning fra Civilsamfundets Videnscenter, som er lavet på baggrund af en spørgeundersøgelse til alle landets pengeinstitutter.

Vi har udsendt en spørgeundersøgelse til 67 pengeinstitutter for at indsamle prisoplysninger på foreningskonti, så foreninger lettere kan sammenligne priserne.

Nedenfor står de forskellige priser og gebyrer opstillet i fire tabeller. Første tabel viser priserne for oprettelse af en foreningskonto. I anden tabel er de årlige udgifter og renten oplistet.

I tredje tabel findes de lejlighedsvise udgifter, der kan være i forbindelse med for eksempel et kassererskifte. Til sidst er alle tal samlet i en stor tabel, så du kan dykke ned i alle priser og gebyrer.

Store udsving i priserne
Vi lægger ud med prisen for oprettelse af en foreningskonto. Vi har spurgt bankerne, hvad det koster at oprette en konto, og priserne svinger fra 0 kroner til 5.000 kroner*.

Hos nogle mindre sparekasser som Klim Sparekasse, Middelfart Sparekasse, Stadil Sparekasse og Frøslev-Mollerup Sparekasse koster det 0 kroner at oprette en foreningskonto. Til gengæld kan det være betinget af, at foreningen hører hjemme i bankens lokalområde. Du kan se en oversigt over de banker, hvor det stadig gratis at oprette en foreningskonto her.

Hos Faster Andelskasse, Kreditbanken og Sydbank koster det op til 2.000 kroner at oprette en konto. Hos Nykredit koster det 3.000 kroner, hvis man ikke har et CVR-nummer og 1.500 kroner med CVR-nummer, og Alm. Brand Bank topper listen med 5.000 kroner for oprettelse.

Vær opmærksom på, at nogle banker har undtagelser og tilbyder halv pris på oprettelsen, hvis for eksempel kassereren eller formanden er kunde i banken i forvejen.

Se oversigten over bankernes priser for at oprette en konto og de årlige gebyrer:

Årlige udgifter for en foreningskonto
Når oprettelsen er betalt er det flere steder ikke slut med udgifterne. Mange banker tager et årligt gebyr for håndteringen af kontoen. Her svinger priserne fra 0 kroner hos banker som Dragsholm Sparekasse og Jutlander Bank og helt op til 4000 kroner hos Lån & Spar.

I tabellen herunder kan du se en oversigt over de årlige gebyrer for at have en konto, adgang til netbank og have et dankort tilknyttet sin konto.

Derudover kan du se renten på en foreningskonto, som hos langt de fleste banker er i minus. Den eneste bank med en positiv rentesats er Stadil Sparekasse med en rente på 0,01 procent.

Ændring i vedtægter, ekstra konto og indbetalinger
Ud over de faste udgifter er der en række lejlighedsvise udgifter forbundet med at have en foreningskonto. Det kigger vi på i den tredje tabel.

De fleste pengeinstitutter tager penge for ændringer i foreningens vedtægter eller et kassererskifte. En håndfuld banker har også et gebyr i forbindelse med oprettelsen af en ekstra konto.

Se oversigten over de lejlighedsvise udgifter her:

Stor stigning i gebyrer over de sidste syv år
Fra 0 kroner til flere tusind kroner.

Civilsamfundets Videnscenter foretog en tilsvarende undersøgelse af bankernes gebyrer i 2018. Her blev der også spurgt ind til priser fra 2013.

Mellem 2013 og 2018 skete der en stor stigning i bankernes gebyrer blandt andet grundet vedtagelsen af hvidvaskloven i 2017.

Klik dig gennem den samlede oversigt og dyk ned i alle priserne fra 2013, 2018 og 2020:

*Det fremgik tidligere, at den højeste pris for oprettelse af en foreningskonto var 3.000 kroner. Den højeste pris er ifølge undersøgelsen 5.000 kroner. Altinget beklager fejlen.

Forrige artikel 5 ting at tænke over, før I vælger bank 5 ting at tænke over, før I vælger bank Næste artikel Dansk Flygtningehjælp: Sexisme er stadig underrapporteret Dansk Flygtningehjælp: Sexisme er stadig underrapporteret
Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Festivalsommer lige om hjørnet: I år er der frivillige nok

Sidste år havde flere festivaller og de foreninger, der tjener deres penge dér, problemer med at få frivillige nok. Men i år er de frivillige tilbage, lyder det fra Skive Festival, som holdes her i weekenden, og fra Boldklubben Fremad Valby, som arbejder for Roskilde Festival. Men det har krævet en ekstra indsats.