10 gode råd: Sådan bliver din organisations indkøb mere bæredygtige

INDKØBSPOLITIK: Uanset om I skal købe fødevarer til kantinen eller nye kontormøbler, så påvirker de ting, I køber, både klima og miljø. Her får I gode råd til, hvordan I kan gøre jeres indkøb mere bæredygtige.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Af Mette Dahlgaard

Indkøb er det oplagte sted at starte, hvis din organisation vil agere mere bæredygtigt. Det seneste klimaregnskab fra Region Midtjylland viser hvorfor. Overraskende nok var de største syndere i regionens klimaregnskab for 2017 hverken transport eller energiforbrug. I stedet havde hele 70 procent af regionens klimaaftryk rod i posterne indkøb af varer og tjenesteydelser.

Med hjælp fra Forum for Bæredygtige Indkøb får du her 10 gode råd til at reducere din organisations miljøaftryk ved at ændre organisationens indkøbsvaner.  

Råd 1: Formuler en indkøbspolitik
Bæredygtige indkøb kan med fordel indgå som en integreret del af jeres CSR-indsats, og som det gælder på alle andre områder, er ledelsesopbakning nødvendig for fokus og fremdrift i arbejdet.

FN's Verdensmål nummer 12 Ansvarligt Forbrug og Produktion kan være et værktøj, der får jer på rette vej, når I skal formulere og tilrettelægge jeres indsats. Der er også masser af CSR-inspiration at hente hos Forum for Bæredygtige Indkøbs temagrupper, som du finder her.

Råd 2: Foren jer!
Hvad gør virksomheder, ngo’er eller foreninger i jeres naturlige kontaktflade? Ved at inspirere og sparre med hinanden kan I skyde genvej til gode ideer, som andre har testet.

Der findes også indkøbsfællesskaber, der samler de mange mindre indkøb til et stort udbud. Går I sammen, kan I sikre jer attraktive vilkår som opfyldelse af miljøkrav og konkurrencedygtige priser.

POGI er et indkøbspartnerskab, du kan søge inspiration hos.

Råd 3: Stil krav om certificerede produkter
Certificerede produkter tager ikke kun højde for miljøhensyn, men også socialt ansvar. Mærkningsordningerne FSC, Svanemærket og EU-blomsten er de mest udbredte herhjemme, og på Ecolabel.dk kan du finde bæredygtige anbefalinger til dit kontorhold eller køkken, uanset om du søger toner til printer, opvaskemiddel eller leder efter nye møbler.

Råd 4: Svanemærket kantine
Fem offentlige og private virksomheder har indtil videre fået svanemærket deres kantine. Måske kunne certificeringens principper overføres til din organisation? Den har nemlig nogle specifikke krav om at begrænse energiforbrug, sortere og minimere affald/madspild, krav til økologiske og vegetariske retter, krav om anvendelse af miljømærket opvaskemiddel (mindst 90 procent) samt ditto rengøringsmiddel (80 procent).

Læs mere her

Råd 5: Sæt fokus på fødevareindkøb
Er jeres kaffe høstet under ordnede forhold? Spiser I frugt og grønt efter årstiden (og undgår dermed at købe miljø- og transportbelastende sukkerærter fra Marokko eller blåbær fra Peru)? Skal I skrue op for de vegetariske indslag på menuen og ned for det røde kød?

Ved at forholde jer kritisk til fødevareindkøb og samtidig kommunikere jeres politik kan det som en sidegevinst have en afsmittende effekt på medarbejderes hjemlige forbrugeradfærd.

Råd 6: Genbrug og deleordninger
Når et mødelokale skal indrettes, eller en computer udskiftes, er det en god idé at overveje genbrug. Brugte kontormøbler, computere og telefoner kan sagtens få et nyt liv, uden at din organisation behøver at gå på kompromis med funktionalitet, holdbarhed eller udseende.

Orker du ikke selv at gå på genbrugsjagt, findes der flere private virksomheder, som specialiserer sig i genbrug til arbejdspladser. Det kan også være værd at lease frem for at købe eller at indgå i deleordninger.

Råd 7: Når du alligevel køber nyt ...
… bør du vælge kvalitetsprodukter med lang levetid og lavt ressourceforbrug. Benyt eksempelvis beregninger af et produkts total cost of ownership (TCO). Miljøstyrelsen har udarbejdet værktøjer til beregning af 13 forskellige energi- og vandforbrugende produktgrupper.

Værktøjerne kan downloades gratis her.

Råd 8: Tænk afhændelsesfasen ind, før du køber
Optimer dine vareindkøb i forhold til muligheder for at sende aflagte varer til direkte genbrug. Eksempelvis kan det ved indkøb af nyt elektronik lade sig gøre at sælge eller donere udtjente telefoner eller computere. Tænk også over, om de ting, du køber, er nemme at reparere. Ligeledes kan du vurdere, om produktet nemt kan skilles ad, for så er der bedre mulighed for at genanvende materialerne.

Råd 9: Stil krav til markedet
Analyser markedet, så du sikrer, at du kan opnå konkurrence i dit udbud i forhold til de miljøkrav, du har sat. Brancheforeninger har den nyeste viden om, hvilke miljøaspekter der er vigtige at have for øje, når du skal erhverve nyt. Stil eksempelvis spørgsmål vedrørende miljøvenlige produktionsformer, ressourceeffektive produkter, problematiske kemikalier, produkters levetid, mulighed for levetidsforlængelse, reparerbarhed og muligheder for genbrug.

Råd 10: Hold dig orienteret
Du kan starte med at tilmelde dig de gratis nyhedsbreve fra Forum for Bæredygtigt Indkøb og Miljømærkning Danmark.

Her er smutvejene:
https://ansvarligeindkob.dk/saadan-bliver-du-medlem/
https://www.ecolabel.dk/da/om-os/nyhedsbrev-og-rss

Forrige artikel Social iværksætter giver gode råd til dig, der drømmer om selv at starte op Social iværksætter giver gode råd til dig, der drømmer om selv at starte op Næste artikel Sådan bider foreningen Fair Dog sig fast i haserne på politikerne Sådan bider foreningen Fair Dog sig fast i haserne på politikerne
Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Sommeren lakker mod enden og efteråret lurer lige om hjørnet. Selvom Folketinget officielt holder sommerferie indtil oktober, er der en masse politik på programmet. Få overblik over den politiske kalender her.

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

FDF’s kredsstartsprojekt har vendt tingene om, så initiativtagerne kan starte med at fokusere på aktiviteterne og gemme bureaukratiet til senere. Forbundet står klar med både sparring, administrativ bistand og startøkonomi. Indsatsen har på to år givet 10 nye kredse – men det har kostet både kræfter og penge.

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

De kommunale budgetforlig for 2024 falder i hak på stribe i disse uger. Det giver nogle steder flere penge til lokaler, aktiviteter og udvikling i foreningslivet, mens andre kommuner strammer livremmen. Men hvem er foreningernes ”fagforening” og hvordan tager din forening kampen op mod uretfærdigheder?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.