Sådan sikrer du, at alle kommer til orde og får en god generalforsamling

GODE RÅD: Det er vigtigt at holde styr på talerækken og afstemningsmetoderne, hvis man vil undgå uro og konflikt under en generalforsamling. Her får du fire spørgsmål og svar, du skal have styr på til næste generalforsamling.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

At styre en generalforsamling kan være en svær øvelse at mestre. For hvordan sikrer man, at alle kommer til orde, og hvordan vælger man den bedste dirigent? Cecilie Hansen fra Center for Frivilligt Socialt Arbejde underviser foreninger i, hvordan de skaber bedre rammer for deres generalforsamlinger. Civilsamfundets Videnscenter har derfor bedt hende om at svare på fire tvivlsspørgsmål omkring generalforsamlinger, som kan opstå i nye foreninger

- Hvordan sikrer man, at alle medlemmer kommer til orde og kan udtrykke holdninger og bekymringer, samtidig med at en fornuftig tidsplan overholdes?

Generalforsamlingen er i mange foreninger den højeste myndighed. Det er derfor på det møde, de store beslutninger om udvikling, værdier og vision skal træffes. Uanset om foreningen er stor eller lille, så vil der være mange perspektiver på, hvad der er bedst for foreningen. Derfor kan det godt blive et wild west, når meningerne mødes, og debatten bliver højlydt. Men det er jo netop derfor, vi har generalforsamlingen og den demokratiske samtale, hvor uenigheder kan blive vendt, og der kan træffes beslutninger for fællesskabet. Derfor er det vigtigt at give plads til alle perspektiverne på en generalforsamling. Det kan dirigenten sikre ved at indføre taletidsbegrænsning på for eksempel tre minutter ved første indlæg i en debat, og halvandet minut, hvis vedkommende vil sige noget igen.

- Må dirigenten deltage i afstemningerne under generalforsamlingen, hvis han eller hun er foreningsmedlem?

En dirigent skal være upartisk, og hverken vedkommendes egne eller eventuelt bestyrelsens holdninger må komme til udtryk i den måde, som generalforsamlingen ledes på. Derfor må den enkelte forening afklare med sig selv, om de synes, det er en god ide eller ej, at dirigenten deltager i afstemningerne.

- Hvornår er det en god ide at vælge en dirigent udefra?

Hvis bestyrelsen ved, at der vil opstå stor uenighed om et forslag, hvis der er kampvalg, eller hvis der af andre grunde er en svær generalforsamling på vej, så kan det være en god ide at overveje at spørge en person udefra, om vedkommende vil være dirigent. Det kan øge medlemmernes tillid til, at ledelsen af mødet foregår upartisk, og at sol og vind bliver delt lige, når uenighederne skal debatteres. I nogle tilfælde kan det endda være værd at overveje at få en advokat til at være professionel dirigent, hvis der for eksempel er økonomisk svære beslutninger på dagsordenen.

- Hvordan skal man vælge bestyrelsesmedlemmer på generalforsamlingen, hvis vedtægterne ikke beskriver, hvordan afstemningen skal foregå?

Så er det dirigentens opgave at foreslå en afstemningsmetode. Til personvalg er det almindeligt at lave skriftlige, hemmelige afstemninger. Det betyder, at der skal forberedes stemmesedler, som medlemmerne enten skal skrive navne på, eller hvor de skal sætte krydser ved navne.

Det er meget forskelligt, hvordan foreninger vælger bestyrelsesmedlemmer. Nogle foreninger stemmer på det antal bestyrelsesmedlemmer, der er på valg, mens andre bruger andre afstemningsmåder, for eksempel ”en over halvdelen”-afstemning, hvor der stemmes på én person mere end halvdelen af de personer, der skal vælges til posterne. Så skal man kun sætte 4 krydser, selvom der er 6 poster på valg. Det letter optællingsarbejdet. Det er også forskelligt, om foreningerne bruger stemmetællere, eller om dirigenten tæller stemmer, og om foreningen oplyser stemmetallet eller kun, hvem der er blevet valgt.

Det vigtige er, at hvert foreningsfællesskab vælger den måde, som de synes er den bedste – og som passer til vedtægterne. 

Er I i tvivl om, hvilke regler der gælder til en generalforsamling, får I i denne artikel et par gode råd. Og mangler I inspiration til nye måder at afholde generalforsamlinger på, så læs med i denne guide, hvor DGI fortæller om, hvorfor digitale generalforsamlinger fremmer medlemsdemokrati.

Forrige artikel 10 gode råd: Få flere medlemmer i din forening 10 gode råd: Få flere medlemmer i din forening Næste artikel Få styr på formalia til den kommende generalforsamling Få styr på formalia til den kommende generalforsamling
Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Sommeren lakker mod enden og efteråret lurer lige om hjørnet. Selvom Folketinget officielt holder sommerferie indtil oktober, er der en masse politik på programmet. Få overblik over den politiske kalender her.

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

FDF’s kredsstartsprojekt har vendt tingene om, så initiativtagerne kan starte med at fokusere på aktiviteterne og gemme bureaukratiet til senere. Forbundet står klar med både sparring, administrativ bistand og startøkonomi. Indsatsen har på to år givet 10 nye kredse – men det har kostet både kræfter og penge.

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

De kommunale budgetforlig for 2024 falder i hak på stribe i disse uger. Det giver nogle steder flere penge til lokaler, aktiviteter og udvikling i foreningslivet, mens andre kommuner strammer livremmen. Men hvem er foreningernes ”fagforening” og hvordan tager din forening kampen op mod uretfærdigheder?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.