Brancheorganisation kritiserer foreningers håndtering af persondata

OPRÅB: Mange foreninger gør for lidt for at undgå at bryde persondataloven, lyder opråbet fra Isobro. Brancheorganisationen advarer om risiko for shitstorms og millionbøder i kølvandet på nye EU-krav til sikkerheden

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

25. maj 2018 træder EU's persondataforordning i kraft i alle medlemslande. Det betyder, at alt fra statslige organer til små foreninger skal leve op til en lang række skærpede krav til behandling af persondata og dokumentation. De nye krav kommer sammen med bødestørrelser på op til 20 millioner Euro og muligheden for gigantiske sagsanlæg.

Hos Isobro har man siden 2012 fulgt processen om den nye forordning, der udmønter sig i en skærpet lovgivning om persondata. Foreningerne skal med de nye regler have et fuldstændigt overblik og kontrol over de persondata, der passerer gennem foreningen. Men den kontrol har hovedparten af foreningerne i Danmark ikke på nuværende tidspunkt, mener Isobro. Derfor sender brancheorganisationens sekretariatschef nu en kraftig opfordring til alle de foreninger, der i alt for lang tid har ignoreret både den gældende persondatalov og det forberedende arbejde til den nye EU-forordning.

Isobro: Mange har ikke styr på loven
"Jeg tror ikke, der er mange af vores medlemmer, som har fuldstændig styr på den gældende persondatalov. Det er ikke noget særsyn blandt foreninger. Men nu er det tid til at få fingrene ned i bolledejen og få styr på deres datastrømme, hvis de vil undgå shitstorms og gigantiske bøder,” siger Mette Grovermann, der er sekretariatschef i Isobro.

Hun fortæller, at Isobro løbende har informeret medlemmerne om den nye forordning og påpeget, hvis de var langt fra at overholde den gældende persondatalov. En lov der med EU´s nye krav bare bliver endnu skrappere, når forordningen træder i kraft 25. maj 2018.

Regeringen har netop i maj udsendt en betænkning, der danner grundlag for de lovforslag, der bliver sendt i høring til efteråret. Det vil med al sandsynlighed udmønte sig i en lang række skærpede krav til foreninger og organisationer til bedre behandling af data. Men med et foreningsdanmark, der har for lidt styr på den gældende persondatalov og de nye krav fra EU, sætter det foreningerne bagud. Mette Grovermann vil derfor have organisationerne i arbejdstøjet.

“Organisationerne har vidst i et halvt års tid, at de skulle få styr på datastrømmene. For nogle af dem må de starte med at sætte sig ind i, hvad persondata egentlig er, og om de har hjemmel til at behandle de data, de har,” siger Mette Grovermann.

Kan ende i en ødelæggende shitstorm
Opråbet fra brancheforeningen er tydeligt og skyldes ikke kun de forhøjede bødestørrelser, fortæller Mette Grovermann. Det skyldes i høj grad den tikkende bombe, som ligger under de foreninger, der ikke i en fart får styr på persondata. Befolkningens fokus på datasikkerhed er nemlig kraftigt stigende, og Isobro forudser, at bevidstheden hos borgerne overhaler foreningerne, og det kan ende i en ødelæggende shitstorm.

“Jeg tror på, at alle borgere bliver langt mere opmærksomme på deres rettigheder. Og den shitstorm, en hvilken som helst forening kan komme ud i, hvis de ikke har styr på persondata, er ødelæggende,” siger sekretariatschefen og tilføjer:

“Det er en langt større trussel end de store bøder, for det truer dem på deres eksistens. Det handler derfor om medlemmernes tillid og organisationernes troværdighed. De har ikke råd til at gamble med den troværdighed, så der ligger et stort stykke arbejde i ændringen af foreningens opmærksomhed på behandling af data.”

Også de store halter bagefter
Den samme melding kommer fra Nis Peter Dall, der er partner i advokatfirmaet Bird and Bird. Her rådgiver han virksomheder og organisationer på persondataområdet, og han udgav sidste år en bog om netop persondataforordningen.

I sit arbejde møder han ofte både store og små organisationer, der har massive huller i deres datasikkerhed.

“Der er rigtig mange, både virksomheder og organisationer, som ikke er klar over, hvad persondatabehandling vil sige. De starter helt fra bunden, og så er der lang vej op til de nye standarder i forordningen,” siger Nis Peter Dall og tilføjer.

“Vi ser et bredt billede. Det er både store og små organisationer, som ikke har styr på gældende lovgivning.”

Han opfordrer derfor kraftigt til, at både små og store organisationer får styr på både den gældende lov, men at de også får åbnet forordningen og set på de nye krav, der med sikkerhed vil komme.

“At implementere de nye krav fra EU bliver helt klart lettere, hvis man lever op til den nuværende persondatalov. Så der er meget, man som organisation eller forening kan gøre allerede i dag,” siger advokaten.

Nis Peter Dall deler Mette Grovermanns holdning til vigtigheden og væsentligheden i den nye forordning. Både for at sikre den enkelte borgers rettigheder, men også for at sikre de små organisationers fortsatte eksistens. Han mener derfor ikke, at bødestørrelsernes forhøjelse er helt uvæsentlige.

“Selvom det jo næppe vil være den lille forening, der får bøder i millionklassen, så skal det ikke glemmes, at sanktionerne får et stort ryk opad. Det kan blive meget dyrt ikke at have styr på persondata,” understreger Nis Peter Dall.

Det er ikke umuligt
En hurtig google-søgning på ordet persondatafordning genererer en lang række links til advokatfirmaer, der reklamerer for undervisning og konsulentbistand. Men hverken Mette Grovermann eller Nis Peter Dall ønsker, at deres dundertaler opfattes som et forsøg på at kapre kunder. De mener tværtimod, at man som lille organisation kan gøre rigtig meget selv for at leve op til de skærpede krav. Og når man så er gennem de indledende øvelser, kan man altid søge rådgivning til den del af arbejdet, der er for besværligt.

Mette Grovermann trækker vejret dybt, da hun bliver spurgt til, om nogen af hendes medlemmer kommer til at dreje nøglen om, fordi de ikke magter at sætte sig ind i de nye krav.

“Lovgivningen er kompliceret og svær, men det er ikke umuligt. Vores medlemmer afleverer årsregnskab, de indsender blanketter til skat, og de søger om momskompensation og tipsmidler. Alt sammen noget der kører hvert år, og den her forordning skal bare ind i den procedure,” siger Mette Grovermann og tilføjer.

“Foreningerne skal glæde sig over alle de år, der er gået godt, selv om de ikke havde styr på persondataloven. Men nu skal de se at få så styr på den data en gang for alle,” siger Mette Grovermann.  

Der er ingen genveje her
Hun mener samtidig, at foreningerne kan lære meget af hinanden og dermed komme igennem den store omvæltning, det vil være for mange organisationer.

“Men de kommer ikke udenom at gøre arbejdet selv. De kan ikke sidde i et netværk og tro, at de kan finde fælles løsninger, der gør, at de ikke skal hjem og sætte sig grundigt ind i forordningen. Der er ingen genveje her. De kan lære af hinandens databehandleraftaler og så videre, men alle skal igennem øvelsen,” understreger sekretariatschefen.

Nis Peter Dall anbefaler, at organisationerne begynder med at lave en kortlægning af alle organisationens personoplysninger. Det gælder om at sikre sig, at man ved, hvor oplysningerne kommer fra, og hvor de lander i organisationen. Der skal kortlægges et dataflow, og så skal de sikre sig, at de ved, hvem der kan tilgå den data. Det er en benhård klassificering, der skal til, og det skal der afsættes ressourcer til, pointerer advokaten.

Forbrugerne er sårbare
Udover truslen om astronomiske bødestørrelser og risikoen for at lande i en shitstorm, er der også hensynet til den enkelte forbruger, fortæller Anette Høyrup, der er seniorjurist i Forbrugerrådet. Hun har et indgående kendskab til både den nye forordning og den danske lovgivning på området, og hun forstår godt, at de mindre foreninger har svært ved at omstille sig til den nye digitale virkelighed. Men det er bare en nødvendighed, pointerer hun. For muligheden for misbrug af personlige oplysninger vejer tungere end hensynet til den enkelte forenings bekvemmelighed.

“Forbrugerne bliver sårbare, når der ligger så meget data rundt omkring i foreningerne. Jo mere data der indsamles, jo mere sårbar er forbrugerne, hvis der sker databrud eller kommerciel udnyttelse. Så helt overordnet er det vigtigt, at man har styr på sine data for ikke at udsætte forbrugerne for misbrug,” siger Anette Høyrup.

Hun ser derfor frem til, at den nye forordning træder i kraft, så forbrugerne er bedre stillet. Og hun opfordrer derfor alle foreninger og organisationer til at få påbegyndt det arbejde, der ligger foran dem med at sikre og dokumentere dataflowet.

“Det første, foreningerne kan gøre, er jo at få ryddet op. Slet de data, som de ikke har brug for, og få så styr på, hvem der indsamler hvad og til hvilket formål. Derefter kan de koncentrere sig om nyskabelserne i loven. Forbrugerne skal være trygge og have gavn af digitaliseringen. Vi lever i en hel anden digital hverdag, som også de små organisationer må indordne sig i,” siger seniorjuristen.

Sømænd og sygeplejersker
Mette Grovermann fra Isobro deler den holdning. Men hun ser en udfordring hos sine mindre medlemsorganisationer. De skal nemlig i gang med at finde en person, som vil påtage sig at sætte sig grundigt ind i forordningen og få styr på alle organisationens datastrømme. Og det kan virke som en uoverkommelig opgave for en lille forening, der mest af alt er til for fællesskabet og det nære.

“Er man sømand eller sygeplejerske og samtidig frivillig ved børnegudstjenesterne i en lille kirke, så ser man ikke nødvendigvis på datasikkerhed med brændende interesse. Så det er op ad bakke for de mindre foreninger. Men jeg kan ikke sige det klart nok. De skal se at få fingrene ned i den bolledej, for vi skal alle overholde loven. Sådan er det bare,” understreger Mette Grovermann.

Du kan læse mere om, hvordan din organisation kommer godt i gang med forberedelserne, så I er klar, her.

Forrige artikel Ny rapport giver filantroper en guide til fremtiden Ny rapport giver filantroper en guide til fremtiden Næste artikel Nu kommer Tinder til Folkemøde-segmentet Nu kommer Tinder til Folkemøde-segmentet
Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Sommeren lakker mod enden og efteråret lurer lige om hjørnet. Selvom Folketinget officielt holder sommerferie indtil oktober, er der en masse politik på programmet. Få overblik over den politiske kalender her.

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

FDF’s kredsstartsprojekt har vendt tingene om, så initiativtagerne kan starte med at fokusere på aktiviteterne og gemme bureaukratiet til senere. Forbundet står klar med både sparring, administrativ bistand og startøkonomi. Indsatsen har på to år givet 10 nye kredse – men det har kostet både kræfter og penge.

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

De kommunale budgetforlig for 2024 falder i hak på stribe i disse uger. Det giver nogle steder flere penge til lokaler, aktiviteter og udvikling i foreningslivet, mens andre kommuner strammer livremmen. Men hvem er foreningernes ”fagforening” og hvordan tager din forening kampen op mod uretfærdigheder?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.