Stafetten: Fem skarpe til Frivilligrådet

STAFETTEN: Silotænkningen er i forfald, og inspirationen breder sig på tværs af sektorer, fortæller formanden for Frivilligrådet, Vibe Klarup, i denne uges udgave af Stafetten.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Hvad gør Frivilligrådet for at sikre, at frivilligheden i Danmark har de bedst mulige rammer? Med fem krasse spørgsmål giver generalsekretær for indsamlingsorganisationernes brancheforening ISOBRO Robert Hinnerskov Stafetten videre til formanden for Frivilligrådet, Vibe Klarup.

1. Hvordan får du skabt en frugtbar debat om de bedst mulige rammer for at udføre frivilligt arbejde?
Det er Rådets opgave med afsæt i de erfaringer, vi kommer med, og de debatter, vi deltager i, at forme holdninger og ideer, som kan inspirere børne- og socialministeren og Folketinget til at styrke det frivillige Danmark. Jeg synes, at en af de vigtigste opgaver nu er at vise, at frivilligheden i disse år bevæger sig ud af de sektorer – eller siloer – den før har været i. Det sociale område inspireres i disse år meget af kulturens måde at organisere frivillighed på. Samtidigt er idrættens verden meget optaget af at lære af de sociale organisationers måde at arbejde med udsatte grupper. Men den offentlige støtte og regulering er meget forskellig fra område til område. Vi forsøger at vise ligheder og åbne debatten, så de frivillige organisationer har plads til at udvikle sig uden snærende silo-tænkning.

2. Hvordan håndterer du modstridende interesser i forhold til dagpenge- og efterlønsmodtageres lettere adgang til frivilligt arbejde?
For det første mener jeg, det er vigtigt at anerkende de grundlæggende principper for landets beskæftigelseslovgivning. Altså, at borgere på dagpenge skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet og følge de mange regler og kontroller, der er på området. For det andet har jeg stor forståelse for og kender gennem mange år især de faglige organisationers bekymring for, om frivilligt arbejde fortrænger lønnet arbejde. De to hensyn har vi som afsæt for de drøftelser, jeg blandt andre har med beskæftigelsesministeren. Det er ingen hemmelighed, at jeg allerhelst så, at dagpenge- og efterlønsmodtagere kan være frivillige alle de steder, de vil, og så længe de vil, fordi frivillighed handler om at være med i et fællesskab og sekundært om at løse konkrete velfærdsopgaver. Det handler om at gøre noget aktivt for at øge sin livskvalitet hos sig selv og andre. Det synes jeg, alle skal have mulighed for. Hvordan man vælger at bruge sin egen fritid, må være ens egen sag. Jeg anerkender de hensyn, der kan være. Det er derfor, at Frivilligrådet anbefaler, at timegrænsen for frivilligt arbejde i beskæftigelsesregi løftes fra de 4 timer – som reelt ikke er meget bevendt, hvis du vil deltage i noget som helst - til eksempelvis 15 timer. Det svarer til, at en frivillig sidder i telefonrådgivningen onsdag og fredag fra 17-23..

3. Hvordan sætter du dagsordenen om frivillighed hos relevante ministre?
Frivilligrådet forsøger altid at drøfte aktuelle sager med de aktører, som spiller en vigtig rolle for, hvordan den frivillige sektor kan udvikle sig. Under folkeskolereformen drøftede vi eksempelvis, hvordan Åben Skole kunne se ud med den daværende Undervisningsminister.  I denne sag har det været vigtigt at vise aktørerne på beskæftigelsesområdet, hvor forskelligt frivillighed ser ud på forskellige områder, og bidrage med et syn på frivillighed, der er bredere end ”kun” frivilligt arbejde. Vi forsøger med afsæt i den viden, Center for Frivilligt Socialt Arbejde indsamler, at vise, hvor der med ny lovgivning kan opstå utilsigtede udfordringer, hvordan der kan skabes udvikling, eller hvor en minister kan hente inspiration for sit arbejde. Jeg deltager derfor også i Marienborgmødet sidst på måneden som en del af af regeringens arbejde med sammenhængsreformen.

4. Hvilke aktører inddrager du i dit politiske arbejde for denne sag?
I denne sag har det været meget oplagt, at vi samledes på tværs af sektorerne. Det vil sige, at aktører fra idrætten, det kulturelle og social- og sundhedsområdet har mødtes og drøftet, hvordan vi kan bistå med at definere, hvad moderne frivillighed er og skabe klarhed om, hvordan vi oplever barrierer på de enkelte områder. Det har været et meget frugtbart samarbejde, hvor det altid viser sig, at de store er gode til at trække et læs for de lidt mindre aktører.

5. Hvordan sikrer du en bred politisk involvering?
Frivilligrådet skal egentlig ikke sikre en bred politisk involvering. Vi skal rådgive børne- og socialministeren og Folketinget. Og det bedste, vi kan gøre, er at være relevante at lytte til. Vi har status som uafhængige på samme måde som eksempelvis Børnerådet og Udsatterådet og må mene, hvad vi vil. Om vi er værd at lytte til, er der sikkert mange meninger om. Vores mål er at stå vagt om frivilligheden og forsøge at inspirere til en styrket rolle for civilsamfundet i fremtiden, dvs. som en bidragyder til at modvirke fx social eksklusion - og at skabe betydningsfulde fællesskaber.

Forrige artikel Velkommen til Civilsamfundets Videnscenter Velkommen til Civilsamfundets Videnscenter Næste artikel Amerikansk filantrop: Derfor virker lån bedre end donationer Amerikansk filantrop: Derfor virker lån bedre end donationer
Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Sommeren lakker mod enden og efteråret lurer lige om hjørnet. Selvom Folketinget officielt holder sommerferie indtil oktober, er der en masse politik på programmet. Få overblik over den politiske kalender her.

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

FDF’s kredsstartsprojekt har vendt tingene om, så initiativtagerne kan starte med at fokusere på aktiviteterne og gemme bureaukratiet til senere. Forbundet står klar med både sparring, administrativ bistand og startøkonomi. Indsatsen har på to år givet 10 nye kredse – men det har kostet både kræfter og penge.

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

De kommunale budgetforlig for 2024 falder i hak på stribe i disse uger. Det giver nogle steder flere penge til lokaler, aktiviteter og udvikling i foreningslivet, mens andre kommuner strammer livremmen. Men hvem er foreningernes ”fagforening” og hvordan tager din forening kampen op mod uretfærdigheder?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.