Få mest ud af dit frivillige arbejde på CV'et

LYNGUIDE: Ny forskning viser, at frivilligt arbejde har begrænset effekt på CV’et. Men det handler ifølge en rekrutteringskonsulent om, hvordan man præsenterer det. Få hans gode råd her.

(OBS: Det er mere end et år siden, denne artikel er blevet redigeret. Vær derfor opmærksom på, at dele af indholdet kan være forældet)

Det vakte opsigt, da ny forskning i april kunne afsløre, at det er skønne spildte kræfter at arbejde frivilligt. I hvert fald, hvis man håber, at det frivillige arbejde bonner ud på CV’et og skaber en genvej til drømmejobbet. Et register-studie fra Roskilde Universitet med data fra 1800 danskere, som arbejder frivilligt, viste således, at det ikke fremmer ens jobmuligheder at lave frivilligt arbejde (læs mere om undersøgelsen her).

Ifølge konsulent og ledelsesrådgiver hos Mercuri Urval Bjarke Lindemann Jepsen, som til daglig arbejder med at hjælpe virksomheder og organisationer med at rekruttere de rigtige medarbejdere, handler det dog om, hvordan man præsenterer sit frivillige arbejde på CV’et. Og han mener bestemt, at det kan give én en fordel i ansøgerbunken, hvis man har lavet relevant frivilligt arbejde og forstår at kommunikere, hvordan det har styrket ens kompetencer.  

“Især hvis man er på vej til at få sit første job. Når der er rift om jobbene til nyuddannede, er det måske lige netop det ekstra engagement, man har udvist i sit frivillige arbejde, der overbeviser ansættelsesudvalget om, at man skal kaldes til samtale,” siger Bjarke Lindemann Jepsen. Ifølge ham er det ikke kun nyuddannede, der kan have fordel af at sælge sig selv på deres frivillige arbejde i jobsøgningen.

Her kan du læse rekrutteringskonsulentens råd til, hvordan du skal præsentere dit frivillige arbejde på CV’et, hvis det skal rykke dig til tops i bunken af jobansøgere.  

Gør plads til det frivillige arbejde i CV’et 
CV – curriculum vitae – betyder livsforløb på latin. I dag forventer vi, at CV’et gennemgår de væsentlige og relevante punkter i en kandidats professionelle livserfaring. Det skaber et helhedsindtryk, der i rekrutteringsprocesser udgør grundlaget for at vurdere, om kandidatens baggrund passer til den ledige stilling.

“Mange tilføjer deres frivillige arbejde og tillidshverv, men af og til oplever jeg, at det bliver et appendix til sidst som et krydderi på den personlige beskrivelse i slutningen af CV’et,” siger Bjarke Lindemann Jepsen.

Her er det afgørende at få fintunet beskrivelsen af sit frivillige arbejde, så det indgår i den samlede beskrivelse og vurdering af personen bag CV’et.

“Det er heller ikke hensigtsmæssigt at lade det frivillige arbejde være det vigtigste i CV’et. Det handler om at finde den rette balance – igen ud fra målet om, at de enkelte elementer i CV’et skal smelte sammen til den relevante helhedsvurdering,” siger Bjarke Lindemann Jepsen.  

Frivillighed sender et signal om overskud
Hvad er det så, frivilligt arbejde kan sende af gode signaler, hvis du præsenterer det rigtigt på CV’et?

For det første vidner frivilligt arbejde om overskud, engagement og motivation. Det viser, at kandidaten ved siden af job og studie har ressourcer og overskud til at gøre noget for andre, en sag eller sig selv, uden at det medfører flere kroner i kassen.

“Det er nyttig og interessant information at vide, hvad der motiverer og driver kandidaten, hvis vedkommende helt selv kan vælge, hvad han/hun vil engagere sig i,” siger Bjarke Lindemann Jepsen og fortsætter:  

“Af samme grund kan man i CV’et med fordel tydeliggøre, hvorfor man har kastet sig over lige netop denne organisation, forening eller lignende. Sørg for at fremhæve, hvad det er for en motivationsmotor, der gemmer sig bag dig og dit frivillige arbejde.”

For det andet giver frivilligt arbejde ofte plads til, at man prøver andre sider af sig selv af, end dem der er fokus på i jobbet eller under uddannelsen. Mange frivillige giver sig i kast med arbejdsopgaver og ansvarsområder, som supplerer og udbygger deres kompetencer. Dertil kommer, at mange har deres første ledelsesansvar som frivillig.

“Netop derfor er det vigtigt at huske på, at der er forskel på frivillighed. Der er forskel på, om du har været frivillig lektiehjælper, bestyrelsesmedlem i andelsboligforeningen, træner i fodboldklubben eller aktiv i en frivilligt drevet cafe. Forskellen ligger i de forskellige ansvarsområder, opgaver og færdigheder, man har sat i spil og udviklet,” siger Bjarke Lindemann Jepsen. 

Beskriv, hvilke kompetencer det frivillige arbejde har givet dig
Rekrutteringskonsulentens råd er, at der gælder det samme ved frivilligt arbejde som med erhvervsarbejde: At man skal tydeliggøre de specifikke ansvarsområder, opgaver, resultater og færdigheder, som det frivillige arbejde har givet én, når man beskriver det i CV’et.

“For at blive mere konkret vil jeg anbefale, at man laver et særskilt afsnit over frivilligt arbejde og tillidshverv i CV’et på linje med afsnittet om erhvervsarbejde og uddannelse, og at man beskriver opgaver, ansvarsområder, resultater og færdigheder, ganske som når man beskriver sit lønnede erhvervsarbejde,“ siger Bjarke Lindemann Jepsen og fortsætter:

“Det er desuden vigtigt her at tilføje ens motivation: Beskriv, hvorfor du valgte lige netop dette frivillige arbejde? Endelig kan det være en fordel at beskrive omfanget og timeforbruget på det frivillige arbejde. Proportionerne skal så at sige være til at gennemskue for dem, der skal læse CV’et.”

Medtag kun relevant frivilligt arbejde i cv’et og husk proportionerne
Endelig er det vigtigt at holde sig for øje, hvilke erfaringer og færdigheder, arbejdsgiveren leder efter og udvælge og vinkle beskrivelsen af ens frivillige arbejde herudfra. Vær skarp på, hvorfor dine erfaringer og kompetencer – også i det frivillige arbejde – er relevante for den ansættende arbejdsgiver.

“Det er vigtigt at holde sig proportionerne for øje. Det frivillige arbejde skal indgå med tilpas vægt i forhold til det øvrige arbejde for netop at demonstrere, at man ved siden af sine øvrige aktiviteter også har noget med i bagagen fra det frivillige arbejde, man har lavet,” siger Bjarke Lindemann Jepsen.

 

Bjarke Lindemann Jepsen er cand.mag. i retorik fra Københavns Universitet. Han arbejder for tiden som konsulent og ledelsesrådgiver i Mercuri Urval og har en fortid som frivilligkoordinator i en række NGO’er og som formand for Studenterrådet ved Københavns Universitet.

Forrige artikel Kom godt i gang med at håndtere persondata forsvarligt Kom godt i gang med at håndtere persondata forsvarligt Næste artikel Sådan skal du (IKKE) lobbye på Folkemødet Sådan skal du (IKKE) lobbye på Folkemødet
Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Overblik: Her er efterårets politiske kalender

Sommeren lakker mod enden og efteråret lurer lige om hjørnet. Selvom Folketinget officielt holder sommerferie indtil oktober, er der en masse politik på programmet. Få overblik over den politiske kalender her.

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

Sådan har FDF løbet 10 nye lokale kredse i gang

FDF’s kredsstartsprojekt har vendt tingene om, så initiativtagerne kan starte med at fokusere på aktiviteterne og gemme bureaukratiet til senere. Forbundet står klar med både sparring, administrativ bistand og startøkonomi. Indsatsen har på to år givet 10 nye kredse – men det har kostet både kræfter og penge.

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

Hvem kæmper for din lokalforenings sag i kommunen?

De kommunale budgetforlig for 2024 falder i hak på stribe i disse uger. Det giver nogle steder flere penge til lokaler, aktiviteter og udvikling i foreningslivet, mens andre kommuner strammer livremmen. Men hvem er foreningernes ”fagforening” og hvordan tager din forening kampen op mod uretfærdigheder?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

Er der også ballade i din kolonihave - eller i din lokalforening?

TV2-serien ”Balladen om kolonihaven” demonstrerer elegant, hvad der udspiller sig i de små forpligtende foreningsfællesskaber, som Danmark er opbygget af. Foreningsliv bygger i høj grad på mennesker med engagement, passion, fagligheder og følelser. Det foregår i vores dyrebare fritid, og derfor går bølgerne ofte højt, for der kan være meget på spil. 

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Ung, ny og NGO-leder: 'Ny bog giver hjælp og råd'

Når man lander sit første lederjob i en NGO, måske i en ung alder, følger der mange opgaver med, som ikke stod i jobopslaget. Det tager bogen 'Sagens Kerne' fat på med råd fra to, som har prøvet turen på egen krop. De rammer helt plet, lyder det fra en, der netop står i situationen.

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

Ngo’er kan også høste store fordele af kunstig intelligens

ChatGPT og andre kunstig intelligens-redskaber bliver hele tiden både nemmere, bedre og billigere, så det er ikke bare forbeholdt de store organisationer. Til gengæld er der både praktiske og etiske faldgruber, man skal holde sig for øje, siger konsulent i branchen Christian Sophus Ehlers. Han har for længst selv taget den nye teknologi i brug.

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Håbløshed og vrede driver klimaaktivisterne

Det er vrede og frustration over alt for lidt handling i klimakrisen, der driver aktivisterne i Den Grønne Ungdomsbevægelse. Men et spændende miljø med kreative arbejdsformer og en flad struktur skader heller ikke.

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Vildt sommervejr og klimakrise puster til engagement i organisationerne

Skovbrande på Rhodos, varmerekorder i Sydeuropa og et knastørt dansk forår. Klimakrisen har erobret dagsordenen, både i medierne og hos en række organisationer. Flere af dem, som har sat klima højt på dagsordenen, beretter om flere aktivister, men også om et emne, som påvirker organisationernes ståsted og måde at virke på.

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Betændt arbejdsmiljø er det beskidte vasketøj, som ingen civilsamfundsorganisationer ønsker at hænge offentligt til tørre

Der er mange grunde til, at emnet er svært at tale om: Blandt andet frygt for dårlig medieomtale eller at blive fyret. Men tavshed gør samtidig problemet svært at løse. Det kom frem, da centrale civilsamfundsaktører på Bornholm debatterede dårligt arbejdsmiljø – et emne som desværre forbliver lige så hot som den danske sommer indtil nu, også selvom Folkemødet er slut for i år.